Nieuws uit de Oosterschelde: Het kreeftenseizoen is weer geopend

Culinair nieuws uit Zeeland. Het is de laatste donderdag van maart en dat betekent dat het seizoen voor de Oosterscheldekreeft weer is begonnen. De komende maanden kunt u weer genieten van de schaaldieren die zich goed thuisvoelen in de Zeeuwse wateren, maar het ook zeer goed doen op uw bord.

Kreeft

Vanmorgen is in Zierikzee het kreeftenseizoen officieel geopend. Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek haalde met zijn boot MS3 de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 binnen. Hij overhandigde de kreeft daarna aan Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Vanmiddag is de kreeft door een paar handen gegaan en zal de vicevoorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Hans van Geesbergen, hem overhandigen aan de bekende cabaretier Najib Amhali, ambassadeur van de Stichting Sawasdee.

Vanwege de coronabeperkingen kan dit jaar weer geen grote Amerikaanse veiling op de visafslag van Colijnsplaat worden georganiseerd. Toch heeft visafslagorganisatie United Fish Auctions een manier gevonden om de kreeft te verkopen. Met de opbrengst hopen de veilers een substantiële donatie te kunnen doen voor de Stichting Sawasdee. Die stichting gebruikt het geld om een recent opgezette school voor agrarisch beroepsonderwijs in Cambodja verder uit te breiden.

Sinds 2000 organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft op de laatste donderdag van de maand maart de officiële en feestelijk opening van het kreeftenseizoen. Twee jaar op een rij heeft deze feestelijke opening niet plaats kunnen vinden. Desondanks was er vanmorgen toch een klein evenementje. Hieronder de video.

“Nu maar hopen dat de terrassen en restaurants zo snel als mogelijk open gaan, zodat we weer met ons allen kunnen genieten van deze mooie Zeeuwse lekkernij”, aldus Ezinga.

De leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft, verspreid over heel Zeeland, hebben speciale 3-gangen kreeftenmenu’s samengesteld voor een uniforme prijs van € 64,50 per persoon. Voor meer informatie zie: www.oosterscheldekreeft.nl

Culinair
  • Stichting promotie Oosterscheldekreeft