Enata lanceert nieuwe Foiler Royal Cabin

Foilen is het nieuwe varen, zo bewezen de zeilers in de Vendée Globe in de afgelopen maanden en ook de vannacht besliste America's Cup draaide om de draagvleugels. Maar niet alleen zeilers hebben wat aan de techniek, ook motorjachten foilen tegenwoordig. Neem de Enata Foiler, de naam zegt het al. Dit is de nieuwste versie.

Enata Foiler

De Enata Foiler Royal Cabin doet zijn naam eer aan. Ja, hij heeft een royale cabine. Althans, voor zo ver je over royaal kunt spreken op een schip dat nog geen tien meter lang is. Maar omdat de andere variant van de Foiler, de Venturi, geen vooronder heeft, is elke hut royaler dan die andere.

Hoe dan ook, het schip met twee 370 pk diesels is foilend. Dankzij 132 sensors hoeft de stuurman alleen maar gas te geven of te minderen om het schip te laten vliegen. Op volle snelheid haalt het 40 knopen. De boot vliegt dan anderhalve meter boven het water. Op 30 knopen en foilend verbruiken de motoren 2 liter brandstof per mijl. Dan is het zuiniger om elektrisch te foilen met de Candela Seven.