Veel klassieke jachten in Fastnet Race 2021

Met de 82 jaar oude Amokura als oudste deelnemer, heeft de komende Fastnet race een deelnemersveld dat naast de nieuwste snelle jachten ook vele klassiekers omvat. In dit overzicht een lijst van enkele bijzondere schepen onder de ruim 400 deelnemers.

Stormvogel

Naast de snelle en nieuwe racemonsters doen ook een aantal behoorlijk oude jachten mee aan de komende editie van de Rolex Fastnet Race. De race voert dit jaar van Engeland via de punt van Ierland (Fastnet Rock) naar Frankrijk, waar de finish in Normandië is. Sommige schepen namen al eerder deel aan de race en komen weer terug voor een hernieuwde kans op de overwinning in de klasse, of gewoon omdat het een mooie race is om aan deel te nemen.

Amokura

Amokura werd in 1939 afgeleverd aan Ernest harston, aide de camp van Lord Mountbatten. In 1959 en in 2019 nam het jacht al deel aan de Fastnet Race. In beide gevallen haalde het schip de finish overigens niet. Nu waagt de huidige eigenaar een nieuwe poging. Het schip is in de afgelopen 18 maanden flink onder handen genomen en op allerlei punten verstevigd.

Eigenaar Paul Moxon vaart two handed met Steve Jones. Een kleine bezetting voor het flinke jacht. Moxon zegt echter dat het mogelijk is omdat het oude schip minder vlot reageert op input dan een modern zeiljacht. Het is daardoor vergevingsgezinder en met minder bemanning te varen.

Stormvogel

De Stormvogel is in Nederlandse wateren bekend als het schip dat in 1961 werd geleverd aan Cees Bruynzeel, van de deurenfabriek. In het eerste jaar behaalde het schip Line Honors op de Fastnet Race, terwijl de eveneens Nederlandse Zwerver II er met de uiteindelijke overwinning vandoor ging.

Sinds 1983 is het schip Italiaanse handen. De familie heeft het schip de afgeloepn jaren een flinke refit gegeven, maar heeft het originele jaren 60-decor van het schip in stand gehouden. Aangezien de race van 1961 dit jaar 60 kaar geleden is, is het een goed moment om terug te keren naar Fastnet, al was het maar omdat de eigenaar zelf nog nooit aan de Fast Race heeft meegedaan.

Eager

Yacht Broker Chris Cecil-Wright doet mee met de Eager, een Nicholson 55s. Dit schip was het eerste model van de Nicholson 55s en was jaren bekend onder de naam Lupine, het jacht van de Lloyd's of London Yacht Club.

Uiteraard heeft dit schip uit de jaren 70 een flinke refit gehad waaronder een mast van koolstofvezel en een nieuw zeilplan. Onderdeks is het schip ook totaal opnieuw opgebouwd. Maar het blijft een klassieker.

Finola

Uit 1967 is de Swan 36 Finola dat wordt bemand dor Chris Frost en oceaanroeier Elin Haf Davies.

Desperado

Richard Loftus vaart zijn teinde Fastnet Race in Desperado. Hij heeft het schip al sinds 1986 en maakte in 1989 iets mooi mee: "We voeren de verkeerde kant op," zegt hij, " maar dat bleek uiteindelijk toch de goede kant. Daardoor raceten we gedurende acht uur tegen een Swan 59. Op het Kanaal sloeg ik niet rechtsaf, maar linksaf, waardoor we achteruit gingen. Na vier, vijf uur kwamen we weer op gang en toen bleek iedereen bij Land's End nog aan de kust te liggen en wij veel verder voorop. Na the Rock was het voor de wind en makkelijk varen. We wonnen met twee uur voorsprong.

Winsome

Nederlander harry Heijst vaart met zijn Winsome, een door S&S ontworpen schip uit 1972. Het werd gebouwd bij Royal huisman in Vollenhove. Het wordt Harry's tiende Fastnet Race met Winsome. Hij zegt: Ik ben inmiddels dichter bij de 81 dan bij de 18, dus voor mij is een comfortabel schip als Winsome ideaal.

Holland's Glorie
  • Various photographers