Deze Pelagic 77 gaat naar Zuid-Chili

Het expeditiezeiljacht 'Vinson of Antarctica' gaat de zeeën rondom het stille continent Antarctica bevaren. De Pelagic 77 van KM Yachbuilders komt daarvoor in de vloot van Skip Novak.

KM Yachtbuilders

Varen naar Antarctica is zo'n beetje de 'last frontier' die er op aarde nog is. Het ijzige continent waar geen (nauwelijks) mensen wonen is geliefd bij de moderne expeditiesuperjachten en expeditiecruiseschepen. Maar het kan ook schoner, met een zeilschip. Deze Pelagic 77 van KM Yachtbuilders is er om zeilend van Zuid-Chili naar Antarctica te varen.

De Vinson of Antarctica, vernoemd naar de hoogste berg op het continent, werd gisteren in Makkum tewatergelaten. KM Yachtbuilder werkte er sinds 2019 aan en het moet over een paar weken zijn afgebouwd. Daarna komen de sea trials op de Noordzee, waarna het naar puerto Williams in Chili reist.

Zeilavonturier Skip Novak: "Dit expeditieschip bouwt voort op de successen van de Pelagic Australis en is bedacht en ontworpen voor expeditietochten op hoge breedtegraad. Dat betekent een grote mate van zelfredzaamheid, praktisch gemak tijdens het zeilen en uiteraard, gezien de Pelagic filosofie, eenvoudige systemen die ook in de verafgelegen gebieden eenvoudig onderhouden kunnen worden zonder specialistische hulp."

Schip

De Pelagic 77 'Vinson of Antarctica', met een centerboard met vaste kielbox, is een modern uitgevoerde schoener met twee carbon masten zodat het zeiloppervlak verdeeld wordt en alle zeilsystemen, zoals lieren en fokrollers, nog altijd met de hand bediend kunnen worden. Met 150 pk leveren de twee Yanmar motoren ruim voldoende vermogen. Behalve aan dek is het voor de gasten aan boord ook goed toeven in het comfortabele leefgedeelte van het grote pilothouse, of in de kombuis in het achterschip. In het voorschip bevinden zich zes dubbele hutten en twee gezamenlijke toiletten en douches. Met bamboe meubels is de stijl van het interieur licht gehouden. Het schip zal zowel voor charter tochten vanuit Puerto Williams in Zuid Chile als voor privédoeleinden gebruikt gaan worden.

Nieuws
  • Guy Fleury/KMY