Controverse in Prada Cup: wél of juist niet racen vandaag

Het tot voor kort coronavrije Nieuw Zeeland is opgeschrikt door een plotselinge lockdown van 72 uur. Dat heeft gevolgen voor de wedstrijden van de Prada Cup, er wordt voorlopig niet geracet. De organisatie en Team UK vinden dat prima, maar Luna Rossa is verbaasd.

Prada Luna Rossa

Eigenlijk hadden de wedstrijden om de Prada Cup vannacht weer moeten beginnen. Het alom vertegenwoordigde coronavirus gooit echter roet in het eten. In Nieuw Zeeland is een lockdown van kracht en de organisatie van de America's Cup heeft besloten om de races te verplaatsen. De Challenger of Record (COR36), die tevens de Prada Cup organiseert - team Luna Rossa Prada Pirelli-, is hoogst verrast door het besluit.

Waar de Nieuw Zeelandse organisatie meent dat zeilen nu niet veilig is, zijn de Italianen ervan overtuigd dat er juist wel gevaren kan worden.

De organisatie America’s Cup Event zegt bij monde van voorzitter Tina Symmans: “As event organisers, we have spent a considerable amount of time since Sunday evening looking at all possible scenarios. Like the majority of events around the country this weekend, the ramifications of running the remainder of the event need to be considered in an environment which is highly uncertain due to the latest COVID-19 concerns.

Maar de Challenger of Record is het daarmee totaal niet eens. Zoals gezegd is dat tevens de organisator van de Prada Cup en natuurlijk ook het Luna Rossa Prada Pirelli-team. Zij menen dat het zeilen gewoon volgens het schema door moet kunnen gaan. Dat is van belang voor de deelnemers, de internationale media-partners en het internationale publiek. Volgens COR36 is er al getest met coronaproof zeilen en moet dat systeem nu ook inwerking gesteld worden. In dat geval wordt er "achter gesloten deuren" geracet, wat volgens de Italianen ook al gebeurd is bij Formule 1 en het Australian Open.

Omdat de Challenger of Record ook de regels bepaalt hebben ze nog een extra stok achter de hand: ze dreigen de puntenleider (namelijk Luna Rossa Prada Pirelli) uit te roepen tot winnaar van de Prada Cup als het zeilen niet op de 19 februari wordt voortgezet. Die regel hebben ze overigens niet tijdens het spel toegevoegd, hij is daadwerkelijk vastgelegd. IN de persverklaring zegt COR36: "In this context, and in compliance with the regulations, there is no reason to further delay the carrying on of the regattas as scheduled, giving both teams the opportunity to complete the number of races required by the series within the terms and deadlines imposed by the racing calendar. It should be reminded that otherwise Rule A2.3(b) of Appendix A to the World Sailing Racing Rules of Sailing America’s Cup edition Version 3.03 for the 36th America’s Cup presented by PRADA - which provide that “....the winner is the team with the highest score at the date of the final scheduled date” - would apply."

Een enorme controverse dus. We houden u op de hoogte.

Nieuws
  • America's Cup