Nachtzeilen in 49er FX: eigenlijk niet te doen

De Nieuw Zeelandse Olympische zeilers Alexandra Maloney en Molly Meech namen onlangs hun 49er FX mee voor een training in het duister. Dat doen namelijk niet veel mensen, en dat heeft een reden: "Je moet nu reageren in plaats van anticiperen."

49er FX

Zeilen in de nacht is niet iets dat heel ongebruikelijk is. Althans, voor deelnemers van grote regatta's is het natuurlijk 24/7 aanpoten om een race tot een goed einde te brengen. Voor de matchracers die aan Olympische zeilwedstrijden meedoen is het zeilen in het donker natuurlijk wat minder gebruikelijk. Zeker in een een klein scheepje als een 49er FX.

Voor Alexandra Maloney en Molly Meech was het onlangs toch de beurt om hun training eens 's nachts uit te voeren. Uiteraard waren de fotografen en cameramensen van extreme sportsponsor Red Bull van de partij. De zeilsters ontdekten al gauw dat er een reden is om niet 's nachts te varen in een 49er FX. Meech: "The hardest part of sailing in the dark is not being able to see the wind or the chop - so you have to react to the changes instead of anticipating them as we normally would." Haar teamgenoot Maloney: "Take away clear vision, and we’re left to engage our other senses. Feeling the pressure from the tiller on my fingertips, the ropes in Molly's hands from the sails, the pressure on our toes when the boat loads up."

De winnaars van Olympisch zilver in 2016 in Rio de Janeiro zijn er in Tokio weer bij (als de Spelen deze zomer door kunnen gaan). De nachttraining was leerzaam, maar ze willen toch meer focussen op trainingen in daglicht. Daarvoor heeft het duo een aantal plannen, waarbij ze ook in Europa hopen te varen voordat ze naar Japan afreizen. Maar als Covid de boel in de war blijft schoppen zijn er alternatieve planningen waarbij ze rechtstreeks naar Japan reizen en zich niet kunnen meten met hun internationale concurrentie.

In ieder geval levert een nachtelijk training mooie beelden op:

Holland's Glorie
  • Red Bull Content Pool