Vendée Update: de laatste dagen

We zitten in de eindfase en het wordt spannend. Er zijn zeven deelnemers die nog kans op winst hebben. De zevende zit op 204 mijl van de huidige leider Charlie Dalin. De verwachte aankomstdatum is 27 januari, volgende week woensdag. Naar verwachting kunnen alle zeven voorliggers binnen 24 uur van elkaar binnenlopen in les Sables d’Olon.

Pip Hare doldrums

Maandag 18 januari 

De kopgroep is bijna door de doldrums en zeilt weer met de NO-passaat met snelheden van 14-18 knopen. Charlie Dalin nog steeds aan kop. Boris Herrmann teruggezakt naar de 6e plaats, maar de top 7 zit tot 240 nM uit elkaar. Een compacte kopgroep.

De Pip Hare-sage

Pip had eind vorige week een lekkage bij de plaats van het gerepareerde bakboordroer. Ze heeft er een soort mof omheen gefabriekt en die rondom dichtgekit. Daarna moest er 100 liter water uit het achteronder gepompt worden. Maar nu vaart ze weer met goede wind en op de foto zien we haar grote spinnaker ‘Big Bertha’ bij staan. (Die foto is kennelijk genomen bij de White Cliffs of Falkland)

Dinsdag 19 januari

Morgen wordt Biden geïnaugureerd met 25.000 National Guard-soldaten om hem heen, maar wij kijken naar de Vendée Globe, de Elfstedentocht van Frankrijk, maar dan met zout water in plaats van ijs.

De twee voorlopers zijn Dalin en Burton, die officieel vierde is, maar die op zijn meer westelijke koers hoger aan de wind zit en harder kan varen. Zij varen beiden af op een hogedrukgebied met zwakke wind, waarachter de gunstige westenwind moet staan die vanuit New Foundland komt. Het is de vraag wiens aanname gaat leiden tot een sneller resultaat: Burton’s snellere vaart over een langer traject of Dalin’s langzamer vaart over een rechtere lijn.

Favorieten

Naast de favorieten die nu aan kop gaan zijn andere deelnemers in de kopgroep van zo’n zeven man niet uit te sluiten. Er moeten nog een paar ‘weersystemen’ getrotseerd worden vóór de finish.

Donderdag 21 januari

Even if the rankings have him (Louis Burton) fourth this evening – as he is to the west of his rivals - it looks like he may be first to round the Azores high pressure and connect with the low pressure express train to the finish line’, zegt het Vendée Globejournaal vanmorgen.

Het is nog nooit zo spannend geweest in de eindfase, zegt hetzelfde VG-journaal. ‘Er zijn wel zeven deelnemers die minder dan 200 nM van de leider af zitten.’

Charlie Dalin met zijn Apivia met aan bakboord nog maar een tweederde foil is nog steeds op papier de leider, maar voelt de druk van anderen, die geen belemmerende schades hebben, toenemen.

Per dag

Het is nu per dag de moeite waard om even naar de stand te kijken.

Nautique gaat u vanaf vandaag elke dag de dagstanden doorgeven. Uiteraard met foto’s en commentaar.

Holland's Glorie
  • Vendee Globe