Terugblik: Pieter Heerema in Vendée Globe

Afgelopen weekend vertrokken de zeilers van de Vendée Globe 2020-2021 vanuit Les Sables-d'Olonne. in tegenstelling tot vorige editie is er deze keer geen Nederlandse zeiler in de race. Reden om even terug te kijken naar vier jaar geleden toen Pieter Heerema met zijn No Way Back mee voer.

Pieter Heerema

Dit interview verscheen eerder in Nautique #02 2017:

Pieter Heerema trots en gesloopt na 116 dagen Vendée Globe

Als eerste Nederlander ooit volbracht zakenman en sportzeiler Pieter Heerema (65) op 2 maart de Vendée Globe solozeilrace rond de wereld, als 17de van de 18 finishers. Aan de streep was hij uitgeput en zwaar geëmotioneerd - gesloopt. Thuis in Warmond vertelt hij exclusief voor Nautique zijn verhaal. Over afzien, angst, eerzucht en… nieuwe energie.

No Way Back. Ook in retrospectief sprak de naam van zijn schip boekdelen. Bijna vier maanden lang streed Pieter Heerema tegen de elementen, zijn schip, zijn elektronica én zichzelf. Simpelweg omdat afhaken geen optie was. Hij ging door diepe dalen, veel dieper dan hij had verwacht. Want de succesvolle oprichter van het offshorebedrijf dat zijn naam draagt is weliswaar een ervaren en bloedfanatiek wedstrijdzeiler, maar solo non-stop op een foilende IMOCA 60 in race mode bleek een ander verhaal. Het werd een thriller van 116 dagen. Over een trotse, koppige man in gevecht met zijn omgeving.

Als je de Vendée Globe hebt gedaan, hoeft niemand je meer wat te vertellen

Pieter Heerema

U bent nu ruim drie weken terug, het heeft even kunnen bezinken. Hoe was het?

Zwaar. Veel zwaarder en langer dan verwacht. Ik zeil al heel mijn leven, heel goed, maar de Vendée sloopt je. Als je op een oversteek naar Engeland een nachtje niet slaapt, ben je na een goeie nachtrust weer helemaal het mannetje. Maar hier krijg je vanaf dag 1 geen rust. De eerste nacht, met alle schepen nog dicht bij elkaar, krijg je al slaaptekort. Vanaf daar gaat het alleen maar naar beneden. Je zit heel snel in je reserves.

Via de balk hieronder klikt u door naar de rest van het interview >>

Holland's Glorie
  • Jacques Vapillon