Aston Martin AM37 powerboat geveild in Nederland

In 2016 verraste Aston Martin de wereld met een nieuw product, een motorboot. Het werd een mooi blauw schip dat inmiddels wit is geverfd. Precies het eerste wordt nu geveild, in Nederland. De Valk Yacht Brokers en BVA Auctions bieden het schip aan.

Aston Martin AM37

Een Aston Martin die kan varen. Het doet bijna aan een James Bond-film denken. Ware het niet dat Bond uit varen ging met een Lotus. Die Lotus is tegenwoordig in handen van Tesla-oprichter Elon Musk, maar de varende Aston kan van u zijn.

In 2016 werd de powerboat gelanceerd door Aston Martin's Q Branch, gespecialiseerd in het customizen van alles Aston Martin. Voor de technologie klopte het bedrijf aan bij Quintessence Yachts, want een autofabrikant heeft niet noodzakelijk ook verstand van schepen. Voor het ontwerp tekende het Nederlandse Mulder Design.

Het jacht werd in 2017 geleverd aan een Amerikaan, getuige het verhaal dat onze collega's van Autobahn er toen over schreven. Inmiddels is het Mako Blue van de romp vervangen door Stone White. Achterin liggen nog steeds de twee Mercury motoren om snel mee over het water te vliegen. De AM37 heeft een sterke, stijve en duurzame romp van lichtgewicht, hightech composieten en structurele carboncomponenten zoals ook worden toegepast in de luchtvaart en het oceaanracen. Een getrapte dubbele romp verkleint het natte oppervlak waardoor de weerstand 10% lager is en de boot een topsnelheid heeft van wel 45 knopen.

Het schip wordt binnenkort geveild, maar het is ook mogelijk om het in een keer af te nemen. Het startbod is €100.000 (excl. BTW). De snelle beslisser kan het jacht ook direct aanschaffen voor het bedrag van €995.000 (excl. BTW).