Nieuwste Feadship explorerjacht klaar voor afbouw

Project 708, een 55 meter lang explorerjacht van Feadship is klaar voor de afbouw. Nadat de romp in Papendrecht werd geconstrueerd, is het jacht nu naar Aalsmeer gevaren voor de afbouw.

Feadship 708

Jacht Project 708 is ontworpen door Pilippe Briand en Vitruvius Yacht Ltd. Het wordt een explorer-style jacht volgens het persbericht van Feadship. Wat we daarbij voor moeten stellen, is nog niet helemaal duidelijk, houdt het in dat het er alleen uitziet als een explorer, of is het ook echt een explorer? De werf vertelt wel dat het schip zelfvoorzienend moet zijn en ook heel efficiënt met brandstof om moet gaan. In ieder geval wil de koper ermee de Noord-West Passage en de Noord-Oost passage gaan verkennen. Dat klinkt als echt exploren. De romp is dan ook ijsbestendig en het jacht heeft een sonar om de oceaanbodem mee te kunnen scannen.

Het schip heeft geen stabilisatiefinnen, want die kunnen beschadigd raken tijdens het varen in ijs. Daarom heeft Feadship een gigantisch gyroscoopsysteem voor ogen. Het is de grootste gyroscoop die tot nu is gebouwd (naar wij aannemen ineen jacht). Met zijn 20 ton is het in ieder geval een zware jongen.

Er komt overigens nog meer zwaar speelgoed aan boord: een 6,3 ton zware onderzeeboot die op het achterdek onder een flinke kraan komt te staan. De arm kan 7 ton liften, dus de bemande duikboot moet geen probleem zijn. Naast de onderzeeër moet de kraan ook een luxe "limousine" tender kunnen tillen. Die komt naast het andere speelgoed op het dek te staan.