Italianen leggen tientallen Nederlandse jachten aan de ketting

Nederlandse eigenaren van jachten die in Italië liggen, kregen deze zomer een vervelende verrassing: hun schip werd door de Italiaanse politie aan de ketting gelegd. De ambtenaren twijfelen aan de geldigheid van het Nederlandse Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen.

Portofino

Nederlanders blijken massaal in het buitenland te varen met een Internationaal Certificaat voor Pleziervoertuigen (ICP). Dat was jarenlang genoeg, maar de Italiaanse autoriteiten gaan niet meer zonder meer akkoord met de vertoning van zo'n certificaat. Sterker nog, het jacht kan in beslag genomen worden en de eigenaar kan worden vervolgd voor strafbare feiten die in Italië hoge boetes of zelfs een gevangenisstraf kunnen opleveren. Nieuwsuur onderzocht de zaak.

Fraude

De Italianen, maar ook de Spaanse autoriteiten, blijken te vinden dat het certificaat een vorm van belastingontduiking is. De scheepseigenaren vragen het certificaat voor enkele tientjes aan bij de Nederlandse uitgever, doorgaans het Watersportverbond, maar het heeft eigenlijk helemaal geen status. Wie het formulier aan boord heeft, mag daardoor niet ineens onder Nederlandse vlag varen.

Daarvoor moet het schip ingeschreven worden bij het Kadaster. Dat levert dan allerlei mogelijke belastingvoordelen op. Er kleeft ook een nadeel aan: inschrijving in het Kadaster gaat via de notaris en dat kost meteen duizenden euro's.

De Italianen en de Spanjaarden zijn klaar met de belastingontduiking via het ICP-certificaat. Ook veel lokale schippers hebben het inmiddels aangevraagd en doen alsof ze met een Nederlands jacht varen. Zo ontwijken/ontduiken ze de belastingaanslagen uit Spanje en Italië, maar ze ontkomen ook aan tweejaarlijkse controles van de lokale overheid.

De status van heet ICP is inmiddels dus waardeloos geworden. Het is voor u te hopen dat uw jacht niet met het formuliertje in een van de landen ligt.

Nieuws
  • ProShots