Nederlanders domineren WK Swan One Design in Italië

De Middellandse Zee voor de kust van het Toscaanse Scarlino was afgelopen week het decor van de Swan One Design Worlds. Het werd vooral in de Swan 45's een Nederlands feestje met de winst voor Motion en een tweede plaats voor K-Force.

Swan Motions

De Swan 45 van Lennard van Oeveren ging er met de het wereldkampioenschap vandoor na een bewogen week op het wilde water. Het weer zat niet echt mee, maar dat past goed in een jaar waarin alle races toch al in het water gevallen waren. De Motion van Van Oeveren won de eerste twee races in de week en voegde daar in het weekend nog een derde plek aan toe. Het was genoeg om in het klassement bovenaan te eindigen. Lennard van Oeveren reageerde trots tegen de organisatie: "This is fantastic. We have been building for years and gradually improving our level. We don’t sail with a lot of professionals so it is real Corinthian sailing."

Op de tweede plaats eindigde de K-Force uit Terneuzen. De bemanning werd aangevoerd door Jan de Kraker. Met twee derde plaatsen en een eerste hield het schip een Zwitserse deelnemer en twee Italiaanse schepen achter zich in het klassement.

Bij de Swan 50's was het podium vooral Duits geörienteerd, met Hatari en Niramo op de eerste twee plaatsen. Op de derde plek was het de Russische ploeg van Dmitri Ribolovlev, onder meer eigenaar van voetbalploeg A.S. Monaco.

Holland's Glorie
  • Nautor's Swan