De ultieme najaarsoutfit op het water: tips en tricks

Net als de zomer is het najaar een heerlijk seizoen om op het water te spenderen. Waar we eerder al schreven over de ultieme zomeroutfit voor op de boot is het nu tijd om je voor te bereiden op een kouder seizoen.

Najaar jacht kleding

Op een schip is het immers wel zo fijn om lekker warm te blijven én om er een beetje stijlvol uit te zien. Wat je absoluut wel of niet moet dragen op de boot in het najaar van 2020 lees je hieronder. Nautique heeft net -als in de zomer- tips verzameld voor dames én heren.

Wat dragen de heren in het najaar op de boot?

Kijken we naar wat de mannen dit najaar dragen op hun zeilschip of motorjacht dan is het heel duidelijk: de zomerse fashion gaat linea recta door naar het frissere seizoen. Voor heren is een polo namelijk altijd een goed idee; ongeacht welk seizoen het is. In de herfst mag dit echter wel een polo zijn die van een wat dikker materiaal gemaakt is. Zorg er altijd voor dat je iets meeneemt om op de polo (of sweater) te dragen. Hoewel het soms op de kade prima te doen is, is het door de wind op het water behoorlijk fris. Neem daarom altijd een lekker warm vest mee, zoals een wollen vest met een rits en een hoogstaande kraag.

Hierbij kun je natuurlijk altijd nog een winterse jas op de boot dragen. Een jas kun je gemakkelijk aan- en uittrekken wanneer het te warm of juist te fris is. Kies voor een fijne caban, een waterdicht outdoorjack of voor een windbreaker die vaak speciaal bedoeld zijn voor varen. In het najaar is het slim om dikke sokken en kwalitatieve schoenen aan te trekken. Op een zonnige dag is het prima om sportieve sneakers of zeilschoenen te dragen. Staat er echter regen op het programma? Dan zijn dat soort schoenen al gauw te fris en vooral: niet waterdicht. Daarom kan het ook geen kwaad om voor modieuze en waterdichte veterboots te gaan. Een tikkeltje stoer en vooral erg comfortabel.

Wat dragen de dames op de boot in het najaar?

Natuurlijk wordt er ook aan de dames gedacht in de diverse fashioncollecties voor het najaar. Vrouwen hebben namelijk vaak nog net iets meer de neiging om zich op te tutten voor een dagje op het water. Ga voor een fijne jeans of gevoerde pantalon met eventueel daaronder een extra panty voor de warmte. Flared jeans en leggings zijn ook een must op de boot. Deze items zitten lekker, zijn modieus en houden je lichaam warm. Daarop draag je een sweater of vest in een marinekleur óf een aardse kleur; beide kleuren zijn helemaal hot in het najaar van 2020. Een witte blouse of polo onder het vest of de trui mag ook zeker en maakt je stijlvolle look op de boot helemaal af.

Wat betreft schoenen moet je altijd gaan voor een comfortabele en het liefst waterdichte schoen. Het najaar kan behoorlijk fris en nat zijn. Vermijd hakken en schoenen met een leren zool; dit soort schoeisel is te gevaarlijk op een bewegende boot. Wat betreft een fijne jas is het aan te raden om voor iets heerlijk warms te gaan. Wat dacht je van een zogeheten teddy coat of een gewatteerde middellange jas? Beide jassen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de fashionscene en worden ook in de vaarwereld als stijlvol gezien. Natuurlijk mag je je zonnebril en eventueel een sjaal niet vergeten voor een fris dagje op de boot.

Deze items en accessoires moet je ook zeker meenemen op de boot in het najaar

Tot slot is er nog een aantal benodigdheden die je mee kunt nemen voor een veilig tochtje op het water in het koudere seizoen. Neem bijvoorbeeld altijd iets mee voor op je hoofd: als het niet tegen de kou is, dan laat het in ieder geval tegen de zon zijn. Denk aan een pet, een muts of een ander hoofddeksel dat stevig blijft zitten bij diverse weersomstandigheden. Zorg er ook voor dat je een extra droog setje bij je hebt, zoals een droge jas, een droog vest of een complete set kleding. Daarin kun je opwarmen wanneer je een beetje nat en koud bent geworden.

Veiligheid op de boot staat voorop. Denk daarom ook aan verschillende weersomstandigheden op de boot, zoals veilig varen tijdens mist. Neem altijd een volle telefoon mee (en een oplader) wanneer je gaat varen. Zorg voor een jas of broek met diepe zakken waarin je de telefoon kunt stoppen. Mocht het ineens heel erg mistig worden of heel erg gaan stormen dan heb je je telefoon altijd bij de hand en kun je eventueel hulp opvragen. Kortom: denk bij fashion voor het najaar op de boot niet alleen aan wat er mooi uitziet, maar ook aan wat veilig is. Ga niet voor een onhandig paar schoenen of een mooie maar te lange jas. Denk ook na wat veilig is en pas dan zul je schitteren op het dek.

Yacht Life
  • Alex Gorham on Unsplash