MAPFRE wint Proloog Volvo Ocean Race

Het Spaanse team MAPFRE pakte net voor het Nederlandse Team Brunel de winst in de Volvo Ocean Race Proloog. Vanwege windgebrek kortte Race Management het parcours in en werd de verplichte gate bij Cabo de Gata de finishlijn.

Mapfre

Met deze zege zetten schipper Xabi Fernández en zijn team het succes van de Nul-etappe voort. Toen kwam MAPFRE na vier races, te samen de Nul-etappe, als overall winnaar uit de bus. “Het gaat goed aan boord”, reageerde Fernández kort nadat ze over de virtuele eindstreep zeilden. “Dit was echt een goede training. Het was een spannende race en ik ben heel blij met het functioneren van het team.”

Kort na de winnaar kwam Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) als tweede binnen. Beide koplopers danken hun eindresultaat aan de beslissing, die ze al vroeg tijdens de Proloog namen. Vlak na de start bleven ze onder de kust van Portugal, terwijl de rest van de vloot verder op zee (offshore) bleef.

De kustroute bleek gunstig, waardoor MAPFRE en Team Brunel na bijna een etmaal na het startschot een beslissende voorsprong op de vloot hadden. Die mondde uit in een duel voor de overwinning.

Aan boord van Team Brunel

Ook de achtervolgers leverden een zware strijd voor de derde plaats. Het Nederlandse team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont (Groningen) claimde uiteindelijk die laatste podiumplek, net voor Turn the Tide on Plastic en Vestas 11th Hour Racing.

“We hebben een heel goede en plezierige race gehad. Het was spannend”, aldus Simeon Tienpont. “We zaten er de hele tijd goed bij. MAPFRE en Brunel namen een andere route, die voor hen goed uitpakte. Wij hebben het maximale uit het gevecht met de rest van de vloot gehaald. Deze derde plek geeft me vertrouwen.”

In de achterhoede namen de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) en Annemieke Bes (Haarlem) het tegen elkaar op. Uiteindelijke eindigde Brouwer met Dongfeng Racing voor het Team Sun Hung Kai/Scallywag met Bes.

Nu dat de finishlijn op 120 mijl van Alicante ligt, varen de teams op de motor richting de starthaven van de Volvo Ocean Race. Vanavond wordt daar met entertainment, ceremonies en vuurwerk de Race Village officieel geopend.

De team zullen naar verwachting donderdag voor het ochtendgloren in Alicante aankomen. Op vrijdag staat de oefenwedstrijd voor de MAPFRE in-Port Race Alicante van zaterdag op het programma. De eerste etappe van de Volvo Ocean Race start op zondag 22 oktober.

Volvo Ocean Race Proloog – Positie en finishtijden (UTC), 11 oktober

  1. Mapfre; gefinisht 09:49 UTC
  2. Team Brunel; gefinisht 10:06 UTC
  3. team AkzoNobel; gefinisht 12:44 UTC
  4. Turn the Tide on Plastic; gefinisht 12:53
  5. Vestas 11th Hour Racing; gefinisht 12:59
  6. Dongfeng Race Team; gefinisht 13:09
  7. Team Sun Hung Kai / Scallywag; gefinisht 13:17