Annemieke Bes blikt vooruit op Volvo Ocean Race

Ongeveer een maand geleden kondigde topzeilster Annemieke Bes (39) haar vertrek bij team AkzoNobel aan. Aanstaande zondag wordt haar Volvo Ocean Race-debuut een feit.

Annemieke Bes

“Het is onwerkelijk dat het zondag echt gaat gebeuren. Ik ben super trots. Ik heb hier de afgelopen jaren knetterhard voor gewerkt. Als het dan lukt, is dat geweldig. Het is goed om daar af en toe even bij stil te staan”, zei de in Haarlem woonachtige zeilster op het terras van haar teambase in Alicante.

De overgang naar haar ‘nieuwe’ team verliep naar eigen zeggen moeiteloos. Twee jaar geleden maakte Bes in Sydney al kennis met schipper David Witt (AUS) en zijn bemanning. Ze wilde zich serieus als oceaanzeilster ontwikkelen en vertrok op de bonnefooi naar Australië en Azië. Via, via kwam ze aan boord bij David Witt. Aan die kennismaking dankt Bes nu haar soepele switch: “Het voelt echt als thuiskomen. Ik had eigenlijk met iedereen al wel eens gezeild en ik ken de boot. Ze zijn heel ontspannen en tegelijkertijd gefocust. Het is een kleinschalige campagne en redelijk nieuw in de race. De stijgende lijn is enorm. We maken elke dag weer stappen. Dat is gewoon heel vet. Wie weet kunnen we verrassen. Dat is wel de bedoeling.”

Zeker na de teleurstellende campagnestart van afgelopen zomer. David Witt en zijn mannen konden tijdens de nuletappe niet tippen aan de rest van de vloot. Er volgde een eindsprint richting de start van zondag 22 oktober. Naast Bes werden Tom Clout (AUS) en António Fontes (POR) aan boord gehaald en er werd hard getraind. “Ik en Tom, onze grootzeiltrimmer, hebben nog maar acht dagen met Scallywag gevaren. Wij zijn vooral bezig geweest met onszelf in te werken in het team. Verder hebben we gewerkt aan de optimalisatie van de boot, aan het verder naar elkaar toegroeien, het verbeteren van de manoeuvres en communicatie.”

Annemieke Bes aan de grinder 

Na de tweede plek tijdens de oefenrace was de hoop op een podiumplek in de eerste havenrace van afgelopen zaterdag gevestigd. “Dat zat er in, want we kwamen als tweede rond de bovenboei. We maakten echter enkele communicatiefouten, wat natuurlijk inherent is aan een nieuw team. We waren super blij met onze snelheid en hoe we de boot voeren. We startten als één van de besten weg en kwamen als tweede boven”, aldus Bes. Uiteindelijk werd het toch een zevende plek, maar de verschillen waren klein.

Wat zegt dit over de verwachtingen ten aanzien van de Volvo Ocean Race? “Die zullen van ons team misschien niet hoog zijn, maar ons doel is om elke dag beter te worden. Dan zullen we zien waartoe dat kan leiden. Afgaande op wat ik tot nu toe heb gezien, ben ik heel enthousiast en optimistisch.”

Race management had vier routeopties voor de eerste etappe naar Lissabon. De keuze viel op het parkoers rondom een eilandje bij Madeira. “Dit is wel één van de betere opties”, reageert Bes. “We gaan bij Gibraltar naar buiten, dan naar Madeira en terug naar Lissabon. Dat is voor ons een mooie test. Op weg hier naartoe moesten we met lichtweer langs de kust varen. Ik verwacht dat we nu wat meer wind zullen hebben.”

Aan concurrentie geen gebrek. “Ik denk dat MAPFRE sterk is. Die heeft laten zien steady vooraan te kunnen varen. Ik verwacht dat Team Brunel een goede outsider wordt.” Ze lacht: “En wij zijn natuurlijk super goed. Net als Dongfeng en team AkzoNobel als ze alles weer op de rit hebben. De vloot is aan elkaar gewaagd. Het is leuk dat het zo dicht bij elkaar ligt. We gaan tot het bittere einde strijden.”

Tot die concurrentie behoort tevens haar goede vriendin Carolijn Brouwer (Dongfeng), met wie ze jarenlang deel uitmaakte van het olympische zeilteam. “Het is ontzettend leuk dat je elkaar rondom de Race ziet. En met Nel (Petronella de Jong) erbij, die nu de nanny van Carolijn’s zoon Kyle is. Ik ben waanzinnig trots op Carolijn dat ze het weer heeft geflikt. Ze heeft gewoon een gezin en ze doet het hartstikke goed bij Dongfeng.”