4 vissersdorpen om deze lente te bezoeken

Deze heerlijke vakantiebestemmingen combineren in het voorseizoen de authentieke sfeer van een oud vissersdorp met de aantrekkingskracht van een internationale hotspot. Vier heerlijke plaatsen om in het voorjaar per boot te bezoeken.

vissersdorp

CASCAIS, Portugal

Cascais, Portugal

Het slaperige vissersstadje Cascais veranderde in de 19de eeuw van de ene op de andere dag in een koninklijke vakantiebestemming. De omslag voor het rustige stadje kwam in het jaar 1870 toen de Portugese koning Luis met zijn familie op vakantie ging naar Cascais. Cascais werd in die tijd een vaste vakantieplek voor de koninklijke familie en al snel een chique vakantiebestemming. Vandaag de dag word de plek nog enthousiast bezocht door de Portugese en de internationale elite, die met hun jachten aangemeerd in de haven zonnen op de mooie stranden van Cascais. Er staat vaak een sterke wind in de baai van Cascais, wat het tot een echte zeilbestemming maakt. Vul je dagen in de stad zelf met een bezoek aan de kleine musea, designerboetieks en het gezellige, oude centrum.

BUDVA, Montenegro

Het voormalig vissersdorp Budva wordt ook wel het Monaco van Montenegro genoemd en is met zijn oude centrum en vele stranden een van de hoogtepunten van de Montenegrijnse kust. De populaire badplaats Budva werd opgericht in de 4de eeuw en tot fort gemaakt in de Middeleeuwen. Tot de Tweede Wereldoorlog was Budva niet meer dan een van de vele kleine vissersdorpjes aan de kust van de Adriatische Zee.

Budva, Montenegro

Inmiddels is de eeuwenoude stad het imago van rustig vissersdorp ontgroeid. Na de Tweede Wereldoorlog trok het toerisme in de streek aan en werd dit deel van de Montenegrijnse kust overspoeld door de elite van Europa. Toch is het oude karakter van de stad niet verloren gegaan. Het autovrije oude centrum van de stad wordt omringd door een middeleeuwse stadsmuur en de stad huisvest verscheidene eeuwenoude kerken. Tijdens een wandeling door de pittoreske straten langs oude huizen met authentieke terracotta dakpannen waan je je in een vergane tijd.

In het hoogseizoen wemelt het in Budva van de jetset die met miljoenenjachten in de jachthaven van het dorp ligt aangemeerd. Dit maakt Budva dan ook dé plek voor jachtliefhebbers die van een feestje houden. Maar ook de omgeving van Budva is met zijn rode bergen en kilometerslange kust de moeite van het bezoeken waard. Het nabijgelegen Aman-resort Sveti Stefan is ook als je niet op zoek bent naar een plek om te overnachten een echte aanrader. Het eiland bevat meerdere restaurants waar je onder het genot van een heerlijk diner kan genieten van het prachtige uitzicht.

PORTOFINO, Italië

Geniet in het oude Italiaanse vissersdorpje Porto no van het Mediterraanse leven en ontdek waarom de jetset hier met hun jachten maar al te graag aanmeert. Het Italiaanse Portofino in de Golf van Tigullio was lange tijd een vissersdorp als menig ander. Toen in het begin van de 20ste eeuw welvarende kunstenaars het dorp begonnen te bezoeken was het echter snel gedaan met de rust. Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje en het dorp werd een populaire bestemming onder welgestelde reizigers.

Portofino, Italië

Ondanks de toenemende populariteit heeft het voormalig vissersdorp haar authentieke charme weten te behouden. Het Italiaanse dorp wordt nog steeds gekenmerkt door de pastelgekleurde gevels geschilderd door vissers die vaak maanden op zee waren en aan de hand van de kleuren van de huisjes hun thuishaven konden herkennen. Deze manier van navigeren is vandaag de dag niet meer nodig, maar het uitzicht vanaf de helderblauwe zee op de gekleurde haven is nog steeds adembenemend. Niet verbazingwekkend dus dat de internationale jetset het dorp in de kijker kreeg.

In de kleurige haven kunnen bezoekers zich vergapen aan de mooiste jachten, maar ook aan wal is er veel te beleven. Het schilderachtige Portofino wordt omringd door groene gebergten en een schitterende kust met prachtige wandelroutes. Aan cultuur geen gebrek, het kasteel op de heuvel en voormalig klooster San Fruttuoso zijn zeker een bezoek waard. Maar ook voor heerlijke diners, gezellige terrassen en stijlvol winkelen is Portofino bij uitstek geschikt.

TRANCOSO, Brazilië

Met haar prachtige strand en helderblauwe water is het niet verrassend dat Trancoso van een geïsoleerd vissersdorp in een trendy vakantiebestemming is veranderd. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 24 graden is Trancoso het hele jaar door een ideale vakantiebestemming. Hoewel het voormalige vissersdorp inmiddels een trendy vakantieoord is, is het nog steeds een goede plek om bij te komen en in alle rust te genieten van de prachtige, ongerepte omgeving.

Trancoso, Brazilië

Dat Trancoso een populaire vakantie- bestemming zou worden is iets wat haar geschiedenis niet doet vermoeden. Het toerisme is de redding van het afgelegen dorp geweest, wat dankzij haar ligging aan een kleine baai aan de rand van het regenwoud lange tijd vrijwel onbereikbaar was en op de rand van de ondergang stond toen de eerste reizigers de plek ontdekten.

Inmiddels is er van een dorp aan de rand van de ondergang gelukkig geen sprake meer. Overdag is het heerlijk ontspannen op het prachtige strand en ’s avonds verandert het anders zo rustige dorp in een echt hotspot. Kunstgalerijen en restaurants rond het autovrije dorpsplein zijn tot ver na middernacht open en vanuit de gezellige restaurants is lokale muziek te horen.