Drukte op de Atlantisch Oceaan

Zaterdagmiddag, 1 uur na de start van de tweede etappe van de Volvo Ocean Race, ging in Le Havre een tweede misschien net zo spannende en zware zeilwedstrijd van start. De Transat Jacques Vabre.

Transat Jacques Vabre

Werd de eerste editie van deze race in 1993 nog als een solo wedstrijd gevaren, vanaf 1995 is de Transat een wedstrijd voor twee. De route is gebaseerd op een van de historische koffieroutes over de Atlantische Oceaan.

Na de start varen de teams door Het Kanaal in de richting van de Golf van Biskaje. Hier is het afhankelijk van wat het weer doet of het een snelle en redelijk makkelijke downwinder of een zware en langzamere route wordt. Langs de kust van Portugal en met behulp van de tradewind richting de Canarische- en de Kaapverdische eilanden op weg naar de beruchte Doldrums. Na deze vlakte van gekmakende windstiltes of enorme windvlagen en regen is het zaak om op de juiste positie uit te komen om gebruikmakend van de zuidoost tradewind de laatste 850 mijl langs de kust van Brazilië te varen. De winnaar is het schip dat als eerste aan te komt in de All Saints’Bay van Salvador de Bahia.

Deze route van noord naar zuid is zwaarder en lastiger dan een trans-Atlantische oversteek van oost naar west. Schippers moeten beschikken over sterke tactische en strategische kwaliteiten, een goede conditie en een hele hoop geduld.

Er wordt geracet in vier verschillende klassen. De Class 40 met kleine mono-hull schepen. De Multi 50, kleine multi-hull schepen. De IMOCA, International mono-hull Open Class Association, en de Ultimate klasse waarin de grootste multi-hull schepen varen.

Race volgen

De race is hier te volgen en zoals je kunt zien is het erg druk op de Atlantische Oceaan, want ook de Volvo Ocean Race vloot vaart daar momenteel.