Louis Balcaen versterkt Team Brunel

Louis Balcaen versterkt Team Brunel in de eerder etappe. De 29-jarige Belg zeilde de vorige editie van de Volvo Ocean Race ook met Team Brunel. 

Louis Balcaen

Plan Bekking

Balcaen is vanaf het begin onderdeel geweest van de plannen van schipper Bouwe Bekking. De Belg vervangt Maciel Cicchetti in de etappe van Kaapstad naar Melbourne zoals gepland. Bekking: “Louis is een van de allerbeste stuurmannen die ik ken. Op het moment dat wij met deze campagne begonnen was het voor mij duidelijk dat ik hem aan boord wilde hebben. Ik zie Louis als een exponent van de volgende talentvolle generatie. Door zijn ervaring brengt hij net dat stukje extra.” 

“Louis kon de eerste twee etappes door andere verplichtingen nog niet meevaren. Hij was in Alicante ook bij de start, we moesten dat voorzichtig doen om te voorkomen dat het uitlekte maar dat is gelukt.”

De schipper laat weten nog meer opties te hebben. “We hebben er als Team Brunel heel bewust voor gekozen om eerst de startende negen mensen plus Juanpa Marcos, die de gehele voorbereiding met onze heeft gevaren, aan te kondigen. Daarnaast hebben we nu dus Louis vanaf Kaapstad aan boord en ook de Deen Jens Dolmer staat op stand-by voor het geval we hem nodig hebben. Maar zo zijn er nog een aantal zeilers waarmee we hele duidelijke afspraken hebben voor momenten later in de race. Vergelijk het met een voetbalteam, daar stel je ook afhankelijk van de omstandigheden het sterkste team op voor een bepaalde wedstrijd.”

Jong team

Balcaen zet met zijn leeftijd het aantal onder dertig zeilers op vier. Naast de 29-jarige Belg zijn dat de 26-jarige Nederlander Carlo Huisman jaar, de 28-jarige Australiër Kyle Langford en de 26-jarige Nieuw-Zeelander Peter Burling – wereld zeiler van het jaar. 

Balcaen: “Voor mij is het een prachtige kans en ik ben heel blij dat Bouwe aan mij gedacht heeft. Het is een heel getalenteerd team, waar ik denk dat ik heel goed in zal passen. Ik hou van het zeilen, van het racen ik kijk uit naar de competitie.”

“Het is voor mij een geweldige mogelijkheid om opnieuw te varen met heel ervaren zeilers aan de ene kant en hele jonge getalenteerde zeilers aan de andere kant. Jongens zoals een Peter, Kyle en Carlo. Natuurlijk hoop ik ze wat te kunnen leren maar ik ben ervan overtuigd dat ik ook zeker van hen een hoop ga opsteken.”