Zo breng je aangenaam en sfeervol licht in huis

De donkere dagen zijn weer begonnen. Hier de tips om aangenaam en comfortabel licht in je eigen huis te hebben. Het meest vervelende is te fel licht, maar te weinig licht is ook irritant. 

Hanglampen

Het is niet altijd nodig om de gehele ruimte vanuit een punt van licht te voorzien. Met verschillende lichtpunten op diverse hoogte creëer je voor jezelf het gewenste lichteffect. Met lichtbronnen vanuit verschillende hoeke voorkom je ook schaduwvorming. Stem ook het type lamp met het aantal watts af op de kap of het omhulsel. 

Iedere lamp een doel

Bedenk voor jezelf waar je het licht voor nodig hebt in de specifieke ruimte. In de keuken wil je alle werkplekken goed verlicht hebben. Als je de lichtbronnen onder een kastje of afzuigkap plaatst, voorkom je dat het in je ogen schijnt tijdens het koken. Aan de keukentafel wil je ook een lamp die niet direct in je gezicht schijnt. De zitkamer is een goede locatie om vloerlampen, tafellampen en hanglampen te combineren. 

Voor een goede nachtrust is het van belang dat er vlak voor het slapen weinig licht in je ogen schijnt. Kies dan ook voor een zachte en sfeervolle lamp, met een leeslamp naast het bed. Voor de badkamer wil je juist helder licht hebben. Inbouwspotjes of instelbare LED lichtkleur zijn dan handig. Hierbij kun je de lamp instellen van warm tot wit daglicht. 

TL is het meest ongezellige licht dat er bestaat. Het is tevens vermoeiend voor de ogen. Het is daarom aan te raden om LED lampen te installeren. Deze zijn verkrijgbaar in koel wit, wit en warm wit licht. De laatste is het meest geschikt voor in huis, al zijn deze wel wat prijziger. Maar wil je het helemaal goed voor elkaar hebben, koop dan ook een dimmer. Deze bespaart energie en de lamp gaat langer mee. Het is het dus zeker waard.