Snelheid versus veiligheid

Na een vliegende start vanuit Kaapstad hebben de zeilers van de Volvo Ocean Race een zware race voor de boeg.

Bouwe Bekking

In nagedachtenis 

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking had zijn gedachten niet alleen bij het weer. De zeezeiler die met zijn achtste Volvo Ocean Race bezig is, verloor vorige week zijn vader en vandaag was de begrafenis. Vanachter de navigatietafel schreef hij in een emotioneel bericht: “We wisten dat het een kwestie van tijd was. Voorafgaand aan de start spraken we af dat ik zou racen, maar ik voel me er niet fijn onder. Het enige waar ik een gerust gevoel uit haal is dat mijn vader een mooie leeftijd heeft bereikt, als tot dusver de oudste in de geschiedenis van onze familie, en hij heeft een goed leven gehad. Hij heeft mij altijd gesteund om professioneel zeiler te worden: leef jouw leven en geniet er 100 procent van. Hoewel we hard racen, zijn mijn gedachten op deze dag mijn oude heer, die ik ongelofelijk zal missen.”

Risicomanagement

Ten westen van de Volvo Ocean Race-vloot vormt zich een enorme depressie met in het oog windsnelheden tot 60 knopen. Die beweegt zich zo snel dat de Volvo Ocean 65’s geen kans krijgen om eraan te ontsnappen.

Hoewel de finishlijn van de derde etappe zo’n 5.000 mijl verderop in Melbourne ligt, draait nu op deze derde dag alles om dat wat vanachter de boten nadert. De teams staan voor de lastige beslissing waar zich te positioneren ten opzichte van de storm, die hen naar verwachting aankomende donderdag bereikt.

De afweging is tussen risico en beloning. De meer zuidelijke route levert de komende uren hogere snelheden op, maar gaat daarna dichter langs het oog van de storm en is dus gevaarlijker. De virtuele exclusion zone om de vloot noordelijk van het Antarctische ijs te houden, houdt bovendien de teams tegen om onder het lagedrukgebied te duiken en daarmee de heftigste condities te omzeilen. De noordelijke route lijkt veiliger te zijn, aangezien de teams dan verder van het oog van de storm vandaan blijven. Het gaat alleen wel langzamer.

Verdeling van de vloot

Vandaag werd de split in de vloot al zichtbaar. Dongfeng Race Team, dat momenteel in eerste positie zeilt, MAPFRE, team AkzoNobel en Team Brunel kiezen voor het zuiden, terwijl Team Sun Hung Kai/Scallywag, Vestas 11th Hour Racing en Turn the Tide on Plastic hun geluk in het noorden beproeven.

Gas geven of remmen?

“Het is behoorlijk risicovol om zuidelijker te zijn en daarmee recht voor het front”, legde Vestas-navigator Simon Fisher uit. “Als we wat noordelijker kunnen gaan en goede progressie boeken, zou dat zeker van goed zeemanschap getuigen.”

In de Volvo Ocean Race is het van essentieel belang om te weten wanneer de voet op het gaspedaal kan en wanneer een meer conservatieve optie verstandiger is. Fisher weet dit als geen ander. In de laatste editie navigeerde hij Abu Dhabi Ocean Racing naar de eindoverwinning.

“Het wordt interessant de komende dagen”, gaat hij verder. “Het wordt een dunne lijn tussen zo hard mogelijk op de optimale koers zeilen versus op een veilige plek varen, op de boot passen en jezelf niet zodanig positioneren dat je het lagedrukgebied over je heen krijgt.”