Eindelijk een zuchtje wind voor de Volvo Ocean Race-vloot

De Volvo Ocean Race-vloot komt langzaam uit de greep van de Doldrums. De zeven boten op weg van Melbourne naar Hong Kong komen op deze negende dag van de vierde etappe weer eindelijk vooruit. 

Volvo Ocean Race

De tracker laat snelheden van tussen de 10,2 en 13,1 knopen zien. De top vijf vaart binnen 3,7 mijl van elkaar, aangevoerd door Vestas 11th Hour Racing. Het Nederlandse team AkzoNobel zeilt daar 1 mijl achter, op gelijke hoogte met Dongfeng Race Team.

Anders dan in de tweede etappe op de Atlantische Oceaan, is de passage van de Doldrums deze keer wel moeizaam en zwaar. Gistermorgen zuchtte de vloot nog onder de extreme hitte en de frustrerende windstilte. Volgens het positierapport van woensdag 07:00 UTC waren de zeven Volvo Ocean 65’s amper 12 mijl van elkaar verwijderd. Dee Caffari’s Turn the Tide on Plastic had op dat moment de beste kaarten als meest westelijke boot en met de boeg iets meer naar het noorden, dichter bij waar de nieuwe wind naar verwachting zal invullen. Dit kon echter met elke wolk veranderen.

 
Soft breezes and hushed voices

Soft breezes and hushed voices from the team AkzoNobel sailors today as they fought for the Volvo Ocean Race Leg 4 lead in the Doldrums.

Geplaatst door Team AkzoNobel op woensdag 10 januari 2018

Gisteren had de boot uit Hong Kong het gat met de leiders verkleind van 30 mijl tot slechts 10 mijl. Vanmorgen waren die terug gewonnen mijlen alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. Navigator Libby Greenhalgh legt uit: “De wolken ontwikkelden zich razendsnel en we raakten verstrikt in een buien sandwich. Eerst boekten we goede progressie richting het noorden door langs die wolk ten westen van ons te gaan. Vervolgens hadden we moeite om eruit te komen. Het duurde een uur om onze weg naar buiten te vinden. We lagen de meeste tijd vrijwel stil. Het is een wonder dat we niet door de bliksem zijn geraakt. Het leed was echter geschied. De mijlen die we terug hadden gewonnen, waren weg geslipt.”

“Momenteel bevinden we ons in de ongelukkige positie waarin de rijken rijker worden in de nieuwe druk [in de zeilen]. We hebben echter nog 3.000 mijl te gaan, dus er zijn nog kansen en Scallywag zal die zeker grijpen.” Vanmorgen liep de achterstand op Vestas op naar 37,30 nm. Inmiddels bedraagt die 22,9 nm en heeft Scallywag de zesde plaats van het Nederlandse Team Brunel overgenomen. Ook Turn the Tide on Plastic viel ten westen van Vestas terug en vaart nu op de vijfde plek.

De top 5 boten gaan nek aan nek richting de evenaar. De afstand tussen Vestas en Turn the Tide on Plastic bedraagt slechts 3,7 mijl. De koplopers hebben nog ongeveer 60 mijl te gaan tot de evenaar. De gehele vloot geniet nu van een stabiele 10-15 knopen wind.