Nederlands Team AkzoNobel wint in Hong Kong

Het Nederlandse team AkzoNobel knokte zich zaterdagmorgen 27 februari naar winst in de HGC In-Port Race. De zeilcondities in de Kowloon Bay van Hong Kong waren uiterst uitdagend.

Volvo Ocean Race

Dongfeng Race Team en het Nederlandse Team Brunel finishten na een spannend duel respectievelijk als tweede en derde. Met twee Nederlandse teams op het podium en de Nederlandse Carolijn Brouwer met Dongfeng, was het een succesvolle zeildag voor ons land.

Tijdens de race was de oostenwind 6 tot 10 knopen sterk, maar erg vlagerig en veranderlijk. Dit te samen met de getijdenstroom op de wedstrijdbaan, maakten het lastig voor de tactici.

“We hadden een geweldig spannende race. We hadden ons voorgenomen om vandaag onze eigen wedstrijd te varen. Het was moeilijk genoeg met de winddraaiingen en stroming”, zei team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont naderhand.

“Het team heeft een ongelofelijke race gevaren en de jongens achterop de boot hebben het tactische spel goed gespeeld. Het is fijn als de puzzelstukjes in elkaar vallen. Dat is een mooie beloning voor al het harde werken van de bemanning.”

Dongfeng Race Team kwam als tweede door de finish. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking, maar met de winnende America’s Cup-schipper Peter Burling aan het roer, pakte de laatste podiumplek in Hong Kong. Het Chinese en Nederlandse team wisselden in de derde ronde van positie. Team Brunel zeilde een sterk kruisrak en ging daarmee voorop, maar Dongfeng vocht zich op het voor-de-windse rak terug en verzekerde zich zo van de tweede plek.

Het Spaanse MAPFRE moest genoegen nemen met de vierde plaats en zakte daardoor een plek in het totaalklassement van de In-Port Races. Dat wordt nu aangevoerd door Dongfeng Race Team. Team AkzoNobel neemt de derde overallplaats in, met Team Brunel in zijn kielzog.

De verschillen zijn klein en kunnen nog verder slinken na de Around Hong Kong Island Race op zondag 28 januari. Beide resultaten vormen samen de eindscore van de HGC In-Port Race in Hong Kong.

De lokale favoriet, Sun Hung Kai/Scallywag, kwam fantastisch uit de startblokken, maar raakte vervolgens verder achterop en vocht zich naar de vijfde plek voor Turn the Tide on Plastic.

Vestas 11th Hour Racing verschijnt dit weekend niet aan de start, evenals van de vijfde etappe naar Guangzhou volgende week. Het team werkt aan de reparatie van de boot na een aanvaring met een vissersboot.

Klassement Volvo Ocean Race In-Port Races

Dongfeng Race Team – 24 punten

MAPFRE – 23 punten

team AkzoNobel – 18 punten

Team Brunel – 18 punten

Vestas 11th Hour Racing – 12 punten

Sun Hung Kai / Scallywag – 9 punten

Turn the Tide on Plastic – 7 punten

Het boven getoonde klassement is samengesteld aan de hand van de volledige punten van de HGC In-Port Race Hong Kong op zaterdag. Op zondag worden deze punten gecombineerd met de uitslag van de Around Hong Kong Island Race. De overall winnaar van dit weekend in Hong Kong krijgt 7 punten.