Jachtbouwer Oyster mogelijk failliet

De Britse jachtbouwer van luxe jachten Oyster is naar verluidt failliet. Het bedrijf maakt te veel verlies.

Oyster

Op BOOT Düsseldorf konden we ons bij Oyster nog vergapen aan het grootste zeiljacht van de beurs, maar het gerucht gaat dat de deuren van de werf in Southampton sinds vandaag gesloten zijn. De aankondiging heeft het personeel en anderen in de industrie verrast. Vooral omdat het bedrijf onlangs was begonnen aan project Alpha, een 118 voet race- en superjacht waarmee de werf een nieuwe weg in zou slaan. Het orderboek bevatte meer dan 80 miljoen pond aan werk. Daarnaast publiceerde Oyster nog niet zo lang geleden de voortgang van enkele nieuwe mallen van hun 825 en 895- modellen.

In 2008 verkocht de oprichter Richard Matthews zijn bedrijf voor circa 70 miljoen Pond aan Baltimore Capital. De overname omvatte de Oyster Group bedrijven Oyster Marine Ltd, Oyster Brokergae Ltd en Southmapton Yachts Services Ltd. Oyster Marine werd in 2012 door het Nederlandse HTP Investments voor iets minder dan 15 miljoen pond overgenomen. Naar verluidt heeft de Nederlandse investeerder zich teruggetrokken.

Leegloop

Bronnen uit de branche suggereren dat het bedrijf mogelijk (te) veel verlies zou hebben geleden bij het aanpakken van structurele problemen die werden vastgesteld na het zinken van het Oyster jacht ‘Polina Star III’. De Polina Star III zonk in 2015 voor de kust van Spanje nadat de kiel was afgebroken.