Cycloon verwacht bij start zesde etappe Volvo Ocean Race

Woensdagmorgen verliet de Volvo Ocean Race vloot Hong Kong op weg naar Auckland, Nieuw Zeeland met team AkzoNobel in eerste positie. Daarmee wonnen schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning de start van de zesde etappe richting.

AkzoNobel

Volgens het meest recente positierapport van vanmorgen 9 uur gaat team AkzoNobel nog altijd aan kop, gevolgd door MAPFRE en Dongfeng Race Team. De zesde etappe van de Volvo Ocean Race voert de vloot door de Straat Luzon, daarna in oostelijke richting voordat de boten naar het zuiden door de Doldrums duiken. Dan volgt een zuidoostelijke koers richting de noordelijke punt van Nieuw-Zeeland.

De etappe begon in een 8 tot 10 knopen oostenwind. AkzoNobel, SHK/Scallywag en Team Brunel gingen als eerste onder vol zeil over de startlijn. Kort nadat de schepen het vasteland achter zich lieten, begon de wind toe te nemen tot 15-20 knopen. De gigantische Code 0 zeilen werden vervangen door kleinere voorzeilen.

Veel wind

“Het kan buiten Hong Kong behoorlijk ruig worden”, zegt Simeon Tienpont. “Ik sta niet raar te kijken als we heel sterke wind krijgen.” En die woorden zouden wel eens waar kunnen worden. Door de voorspelling van een tropische cycloon en de daarmee gepaarde zware zeegang, heeft de raceorganisatie besloten om een Tropical Storm Exclusion Zone in te stellen. Dat betekent een no-go zone op 20 lengtegraden ten oosten van de Filippijnen om de ergste zeegang te omzeilen.

“Als we naar de weermodellen kijken, wordt het direct de eerste 36 tot 48 uur vol aan de bak”, volgens schipper Bouwe Bekking van Team Brunel. “Er zijn verschillende routeopties. Als je de verkeerde kiest, kan je gelijk al honderden mijlen achterop raken.” Voorlopig vaart Team Brunel in vierde positie met de hoogste bootsnelheid. Verspreid over de vloot liggen de windsnelheden momenteel tussen de 19,5 en 23 knopen.