Column Verbraak: Groen & gelijkwaardig

Wouter Verbraak is meteoroloog, navigator en columnist van Nautique. Hij voer vele internationale zeilraces zoals de Volvo Ocean Race en de Barcelona World Race.

Wouter Verbraak

Op het Yacht Racing Forum in Denemarken deelden twee dagen lang topjachtontwerpers en evenementorganisatoren hun gedachten over de laatste ontwikkelingen binnen het zeilen. Hoewel foiling en de daarmee gepaard gaande enorme ontwikkeling binnen de zeilsport dominant op het programma stonden, was de centrale discussie uiteindelijk van een andere aard. Met de Volvo Ocean Race in de achtergrond bij de verschillende onderwerpen, kwam één element uit de race steeds terug: de vrouwelijke bemanningsleden aan boord. Door de aanwezigheid van de top van World Sailing werd al snel de link gemaakt naar de Olympische Spelen. Hierbij is het duidelijke devies van het IOC dat er binnen twee cycli een gelijk aantal vrouwelijke en mannelijke atleten op de Spelen moeten zijn. Zeilen heeft hierin als een van de weinige sporten een voorsprong in gemengde disciplines. De klasse Nacra 17 – de Olympische catamaran – waarin een gemengde bemanning de baan rondvliegt, is een prachtig voorbeeld.

De zeilsport is op de Spelen een duidelijke kandidaat om geschrapt te worden, om plaats te maken voor goedkopere en bredere wereldwijd gedragen sporten. Er is een urgent besef dat we ons op een betere manier moeten profileren. De consensus beweegt zich meer en meer naar een offshore discipline met een twee- tot driedaagse zeezeilwedstrijd. Te volgen via trackers en met live beelden moet het een meerdaags thema geven aan de Spelen. Prachtig. De klasse? Zeer waarschijnlijk de nieuwe Figaro III, mét foils natuurlijk en een gemengde duo-handed bemanning. Om onze sport verder te kunnen blijven verkopen binnen de uiterst competitieve sportmarketingwereld is er een tweede punt waar we op moeten inzetten: groen. Zowel in de Volvo Ocean Race als de laatste America’s Cup is hier binnen teams als Land Rover BAR, Turn the Tide on Plastic en Vestas 11th Hour Racing al veel aandacht voor. Veel is te danken aan de stichting 11th Hour Racing die al jarenlang achter de schermen bezig is geweest met de transformatie van onze sport.

Groen zijn we op een groot aantal vlakken als sport al, met wind en water als bron van energie; mooier kan niet. Op één front zijn we echter zwarter dan zwart, namelijk de rompen. Buiten vermaling tot vulmateriaal voor betonnen constructies is er geen methode om de miljoenen polyester boten te recyclen. Momenteel vullen we havens, schuren, weilanden en vuilnisbelten met uitgezeilde rompen. Carbon raceboten zijn met de enorme energie die nodig is bij de productie nog erger wat betreft de carbon voetafdruk. Gelukkig is er sinds kort een alternatief. Een Italiaans bedrijf heeft een geheel recyclebaar laminaat ontwikkeld. Jazeker, momenteel nog een flink stuk duurder, maar met productie op grotere schaal absoluut haalbaar. Zoals één bijwoner van de conferentie zei: “Het gaat er niet om hoeveel het kost om te produceren, het gaat erom hoeveel het kost om het niet te doen.” Ja, tussen al het spectaculaire, het vliegen op foils en de laatste technologie rond vleugelmasten, is er een veel fundamentelere en interessantere wind die door het zeilweer waait. Deze is groen en gelijkwaardig.