Stem op de genomineerden voor de KNRM waarderingsprijs

De genomineerden voor de Gouden Wimpel van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) zijn bekendgemaakt. Deze ereprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de vrijwillige reddingsmaatschappij. 

Bouwe Bekking KNRM

De Gouden Wimpel, is een traditionele waarderingsprijs voor een persoon, een organisatie of een bedrijf die/dat in het verleden (jaar) een opvallende bijdrage heeft geleverd aan het voortbestaan van de KNRM. Op 9 maart wordt bekendgemaakt wie de Gouden Wimpel heeft gewonnen.

Onder de genomineerden is Volvo Ocean Race schipper Bouwe Bekking. In een reactie vanaf de Stille Oceaan: “Waar ik kan ondersteun ik de KNRM, dat is het minste wat ik kan doen. Zo heb ik recent een aantal video’s opgenomen samen met Robertino Nissen de reserveschipper van station Scheveningen. Deze komen in aanloop naar de finish in Den Haag online."

"Ik zit hier op zee en weet niet wie de andere genomineerden zijn. Wel ben ik er van overtuigd dat de andere genomineerden minstens net zo veel recht hebben op de titel. Het belangrijkste is dat er aandacht is voor de KNRM en het zeer belangrijke werk dat ze verrichten.”

Tien genomineerden

In totaal zijn tien bedrijven en personen genomineerd. Een volledige beschrijving is te vinden op knrm.nl, waar je ook je stem kunt uitbrengen.

  1. Bouwe Bekking gebruikt zijn bekendheid met regelmaat in het belang van de KNRM. In de komende maanden zal er een serie filmpjes op social media worden gepost waarin Bekking expliciet wijst op het belang van de Redding Maatschappij. 
  2. Deltalinqs is (samen met Havenbedrijf Rotterdam) verantwoordelijk voor het innen van de zogenaamde Scheepsbijdragen ten bate van de KNRM. Van het havengeld wordt een klein deel apart gezet voor de KNRM.
  3. De familie Moerke heeft dit jaar – net als vorig jaar – deelgenomen aan de Scan Covery Trial. Hiermee halen zij geld op voor de KNRM.
  4. Habbeke Shipyard is de vaste werf voor de bouw en het onderhoud van veel KNRM-reddingboten. Zij ondersteunen de KNRM zowel technisch als financieel. 
  5. Hebo Maritiemservice uit Zwartsluis is een stille sponsor van de KNRM. Achter de schermen hebben zij grote diensten geleverd en gaven tijdens het reddersgala een een substantiële financiële bijdrage.
  6. Koffiehuis Het Wakend Oog op Terschelling heeft de best lopende ‘bunkerboot’ van Nederland. De inkomsten van deze traditionele collectebootjes lopen landelijk terug door de opkomst van electronisch betalen. Echter haalt Koffiehuis Het Wakend Oog ieder jaar nog een flink bedrag op.
  7. De Hiswa te water is de KNRM al jaren genereus ter wille door de standruimte en de ligplaatsen van reddingboten kosteloos ter beschikking te stellen. Op die manier kan de KNRM in gesprek komen met haar watersportachterban.
  8. Le Champion vraagt tijdens de Fjoertoer Egmond en het bekende evenement Egmond-Pier-Egmond aan de deelnemers een kleine bijdrage te doen aan de KNRM. Dit levert steevast duizenden euro’s per editie op.
  9. Oram is (samen met Havenbedrijf Amsterdam) verantwoordelijk voor het innen van de zogenaamde Scheepsbijdragen ten bate van de KNRM. Van het havengeld wordt een klein deel apart gezet voor de KNRM.
  10. Het sleep- en bergingsbedrijf Multraship ontpopt zich meer en meer als goede vriend van de KNRM. Het bedrijf uit Terneuzen is een voorname operationele partner als exploitant van de Kustwachtsleepboot Guardian.

KNRM verdient onze steun

Bouwe Bekking: “Ik verbaas me nog steeds dat de financiering van de KNRM volledig afkomstig moet zijn van donaties. Het merendeel van de bemanningen bestaat uit vrijwilligers die hun eigen leven riskeren om aan boord van de reddingsboten andere zeevarenden in nood te redden. Waar we kunnen proberen we te helpen, zo ook tijdens het jaarlijkse reddersgala waar we dit keer een zeiltocht met Team Brunel hebben aangeboden. Voor ons is dit vanzelfsprekend. De KNRM verdient onze steun!”