Team AkzoNobel zet de toon richting Cape Reinga

Op zondagmiddag 25 februari zet team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont de toon richting Cape Reinga, het één na noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland.

Team AkzoNobel

De Nederlandse boot leidt het drietal teams in het zuiden, dat eerder deze week als eerste uit de Doldrums kwam. AkzoNobel, Turn the Tide on Plastic en Scallywag behielden de afgelopen dagen die voorsprong, doordat ze eerder van de nieuwe druk in de zeilen konden profiteren. Ondanks dat ze vanuit het westen aankomen en dus een langere weg naar de finish afleggen. De extra snelheid zorgt voor de nodige compensatie.

“Het huidige plaatje naar Auckland ziet er beter uit dan verwacht”, aldus Turn the Tide on Plastic-schipper Dee Caffari. “De lichte wind die we dachten te krijgen en voor een mogelijke herstart had kunnen zorgen, wordt uit de weg geduwd. Het lijkt erop dat we met druk aankomen en dat we die zullen behouden. Hopelijk komt dit uit.” Het verschil tussen team AkzoNobel en Turn the Tide on Plastic bedraagt 27 mijl.

Scallywag besloot vanmorgen in Stealth Mode te gaan. Op dat moment lagen ze bijna 4 mijl voor op de huidige leider team AkzoNobel. Ze worden pas vannacht om 01:00 UTC weer zichtbaar op het positierapport.

Het huidige weerbericht is minder gunstig voor de drie achtervolgers. “Zij gaan drie of vier knopen sneller dan wij. Ik denk niet dat we nog iets kunnen doen om terug te komen”, zei Dongfeng-schipper Charles Caudrelier. Daarvoor in de plaats zet hij zijn zinnen op het winnen van Team Brunel en MAPFRE. Met nog ruim 500 mijl te gaan tot de finish, raakt de tijd op om nog een move te maken.

MAPFRE vaart op dit moment in derde positie, ongeveer 102 mijl achter team AkzoNobel. Het Nederlandse Team Brunel volgt op ongeveer 5,5 mijl, met Dongfeng Race Team in zijn kielzog.

De race nadert Cape Reinga en North Point, het noordelijke punt van Nieuw-Zeeland. Daarna breken de laatste mijlen langs de oostkust van het Noordelijke Eiland aan, leidend naar de finish van de zesde Volvo Ocean Race-etappe in Auckland.