Duurzaam Nederlands racejacht gedoopt

Jaren werd in stilte aan het project Waarschip W36 Worlds 2018 Edition gewerkt, nu is ze te water en gedoopt. Een 100% Nederlands design, gebouwd in Nederland en geoptimaliseerd voor de komende Wereldkampioenschap Zeezeilen in Scheveningen.

W36

Het doel is goud tijdens het WK zeezeilen in Den Haag laat Yvonne Beusker van Team 36 weten: “We nemen als uitgangspunt de topzeilers die optimaal moeten presteren en ontwikkelden met alle nieuwste kennis en kunde een optimale zeilracer. Hierbij is vakmanschap leidend en zijn duurzaamheid en innovatie de hoofdbestanddelen. Het resultaat is een 100% Nederlands zeiljacht. Een schip dat barstensvol zit met innovaties van Nederlandse bodem.”

Duurzaamheid

De meeste jachten zijn na hun levensduur niet herbruikbaar en rest hen enkel de afvalberg. Het W36 team voelt zich verantwoordelijk om meer te doen voor de wereld waarin we leven. De W36 Worlds 2018 Edition is een van de weinige, zo niet het eerste schip dat volledig herbruikbaar is en carbon neutraal gebouwd wordt. De boot is gemaakt van FSC gecertificeerd hout dat middels een nieuw procedé wordt bewerkt met afbreekbare kunsthars en vervolgens kort in de oven wordt ‘gebakken’ voor extra stijfheid. Door de keuze van het houtsoort en haar natuurlijke vezelstructuur, samen met afbreekbare (biologische) kunsthars is dit materiaal lichter, sterker en duurzamer dan regulier composiet of carbonmaterialen. “Een nieuw topmateriaal voor het bouwen van schepen dat sterk, duurzaam en herbruikbaar is”, aldus Erik van Vuuren initiatiefnemer van de W36.

Klaar voor het Wereldkampioenschap Zeezeilen

Van 12-20 juli 2018 vindt in Scheveningen het WK zeezeilen plaats, de plek waar deze eerste W36 zal laten zien wat ze kan. Met een geselecteerd team van ervaren zeezeilers, een schip dat geoptimaliseerd is volgens de laatste regels van het IRC en ORC is de kans groot dat het team op het podium komt.