Dongfeng Race Team wint In-Port Race Auckland

In de nacht van vrijdag op zaterdag 10 maart won Dongfeng Race Team in Auckland de zenuwslopende New Zealand Herald In Port Race.

Dongfeng Race Team

De condities waren extreem licht, veranderlijk en vlagerig in Waitematā Harbour. Dat zorgde gedurende de één durende havenwedstrijd voor de nodige wisselingen in de kopgroep. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier en zijn bemanning wisten daar met concentratie en veerkracht goed uit te komen. Het Frans/Chinese team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, werkte zich vanuit de achterhoede naar voren. Het Nederlandse team AkzoNobel finishte als tweede. “Het was heel tricky en moeilijk”, zei Caudrelier na afloop. “We hadden een slechte start, maar er gebeurde zoveel in het eerste rak dat het niet altijd handig was om aan de leiding te gaan. Dan laat je de concurrentie namelijk zien waar de plekken met lichte wind zijn. Wij konden daarvan gebruik maken en om de leiders heen varen. We hebben hard aan onze snelheid gewerkt en konden zo langzamerhand terugkomen.”

Ondanks het lichte weer startte de race spectaculair. MAPFRE had zich goed gepositioneerd aan de lijzijde van de vloot en ging als eerste over de lijn met Vestas 11th Hour Racing boven zich. Sun Hung Kai/Scallywag kwam op dat moment met snelheid vanaf de andere kant (pin end) aanzetten en kruisten voor de andere vier boten langs, die bij de pin end geparkeerd lagen. Het was Team Brunel dat deze opstopping veroorzaakte. Door gebruik te maken van de regels dwongen ze Dongfeng, Turn the Tide on Plastic en team AkzoNobel buiten de startlijn, waardoor ze op aanzienlijke achterstand een herstart moesten maken.

Zo konden MAPFRE en Scallywag al vroeg de leiding nemen in het eerste kruisrak, wat uiteindelijk uit één rak bleek te bestaan. Toen ze het laatste deel daarvan bereikten, viel de wind weg en konden de achtervolgers aan beide kanten om hen heen zeilen. Team AkzoNobel leidde de vloot om de eerste boei, net voor Vestas 11th Hour Racing en Dongfeng Race Team.

Chaos tijdens de start

In het voor-de-windse rak vonden AkzoNobel en Dongfeng een windbaan, waarmee ze de leiding konden nemen. Na de tweede boei werd de baan ingekort van 1,5 naar 0,4 nautische mijl, oftewel 2 rondes. Op weg naar de finish wist Dongfeng de Nederlandse boot van AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont te passeren en de winst te grijpen.

Met de resultaten van de In Port Race in Auckland blijft MAPFRE de klassementleider van de In Port Series, maar heeft Dongfeng wel het gat met twee punten verkleind. Team AkzoNobel is Team Brunel voorbij en staat nu derde overall. De marge van één punt is klein, dus het blijft spannend tussen de twee Oranjeboten uit de vloot.

Uitslag New Zealand Herald In Port Race

1. Dongfeng Race Team, 7 punten

2. Team AkzoNobel, 6 punten

3. MAPFRE, 5 punten

4. Vestas 11th Hour Racing, 4 punten

5. Team Brunel, 3 punten

6. Sun Hung Kai/Scallywag, 2 punten

7. Turn the Tide on Plastic, 1 punt