Team Scallywag verwerkt tragedie en wijkt uit naar Chili

Het team Sun Hung Kai/Scallywag is bezig met het verwerken van het tragische verlies van bemanningslid John Fisher. Hij viel maandagmiddag overboord en wordt nu beschouwd als ‘verloren op zee’.

Scallywag

Race-veteraan Bouwe Bekking uitte zijn gevoelens op een manier die representatief is voor alle zeilers in de Volvo Ocean Race: “We zijn diep geraakt door het verlies van John Fisher, onder ons zeilers bekend als ‘Fish’. Onze gedachten zijn bij zijn familie en uiteraard de Scallywag-bemanning. Sinds het horen van het nieuws, is er geen moment geweest dat ik wakker werd zonder aan hem te denken…” Na uren van zoeken werd besloten om de zoekactie naar de drenkeling te staken.

Race Director Phil Lawrence over de situatie: “Zoals u zich kunt voorstellen, is de Scallywag-bemanning zeer geschrokken en bedroefd. Op dit moment richten wij ons op een veilige aankomst van de boot in Chili”, zei Lawrence. “Ze hebben met slechte weercondities te maken en wij zoeken voor hen de beste routing uit, waarmee ze veilig naar de haven kunnen komen.”

“De andere teams varen eveneens in heel moeilijke condities met stormachtige wind in aanloop naar Kaap Hoorn. Ze hebben hun handen dus vol. Gisteren stuurden we hen een kort bericht over wat er gebeurd was en vanmorgen hebben we ze medegedeeld dat John helaas niet was gevonden.”

De zes boten racen verder in de zevende etappe en bevinden zich nu 900 mijl voor Kaap Hoor. De verwachte ronding naar de Zuid-Atlantische Oceaan is op donderdag UTC. Team SHK/Scallywag zal naar verwachting over vier dagen het vaste land bereiken.