Team AkzoNobel als derde in Brazilië

Donderdagmorgen 5 april finishte team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont als derde in de zware, zevende Volvo Ocean Race-etappe. De Nederlandse boot zeilde na 18 dagen, 03 uur 38 minuten en 24 seconden over de eindstreep in het Braziliaanse Itajaí.

Team AkzoNobel

Daarmee eindigt het team bij drie achtereenvolgende etappes op het podium, wat resulteert in de vierde plaats overall. Het verschil met het eveneens Nederlandse Team Brunel in derde positie bedraagt 3 punten. “We zijn natuurlijk heel blij met dit resultaat”, begint Tienpont. “Ons doel was om een podiumplaats te bemachtigen en om in goede staat Kaap Hoorn te ronden. Dat hebben we gedaan. De stemming is goed, zelfs met het langzame slotfase van deze etappe. We hebben een prima race gehad.” Tienpont noemde het een ‘echte Zuidelijke Oceaan-etappe’. “We hebben geen 50 knopen gezien, maar wel 10 tot 12 dagen in de 30 knopen. Dat maakte het fysiek zwaar, omdat je de boot hard wilt pushen.”

“Onze Zuidelijke Oceaan-passage was uitstekend. Het plan was om vooral conservatief te zijn. We hebben het gaspedaal niet altijd maximaal ingedrukt. We hebben conservatief gezeild, maar wel snel. Als je naar de statistieke kijkt, valt er na Kaap Hoorn normaliter genoeg te winnen richting Brazilië. Dit keer was dat anders. De rijken werden iets rijker, maar dat gold ook voor ons voor het veiligstellen van de derde plek. Daarnaast hadden we een probleem met de kielbox onder de boot. We hadden een gat naast de kiel, waar die door de boot heengaat. Dat vormde verder geen gevaar, maar maakte ons wel 10 procent langzamer. Al met al was het met de bemanning een goede etappe. Ik denk dat we blij mogen zijn met weer een podiumpositie.”

Thuishaven van Martine Grael

Hun binnenkomst markeerde tevens de thuiskomst voor Martine Grael, de lokale held in Brazilië als olympisch kampioene en de jongste telg van de beroemde Grael-zeilfamilie: “De laatste jaren zijn fantastisch geweest en het is gaaf om deze race te doen”, zei Grael op de kade in Itajaí. “Het was ongelofelijk mooi zeilen tijdens deze laatste etappe. Goed om nieuwe generaties te kunnen inspireren…”

Overige teams

Met de finish van team AkzoNobel zijn nog 2 boten onderweg naar Itajaí. Op donderdagmorgen om 05:30 UTC had Turn the Tide on Plastic nog 370 mijl te gaan en MAPFRE nog 625 mijl. Team SHK/Scallywag en Vestas 11th Hour Racing trokken zich terug uit de zevende etappe. Zij werken nu aan het logistieke plan om de race te hervatten. Deze teams zullen op korte termijn met nieuwe informatie komen.