Van zeilinstructeur naar Tall Ships eigenaar

Jan Bruinsma uit Harlingen begon als zeilinstructeur en kocht in 1985 zijn eerste charterscheepje. Ondertussen heeft hij samen met zijn broer Jelle Bruinsma al bijna 25 jaar de Tallship Company in Franeker.

Jan Bruinsma

De basis van de Rederij werd gelegd in 1991 toen de twee broers de klipper Elizabeth kochten. Vervolgens werd in 2000 de Rederij uitgebreid met de bark Artemis en in 2005 kwamen de barkentijnen Atlantis en Antigua erbij. Alle schepen zijn verbouwd zodat ze de vaart in kunnen voor evenementen, individuele reizen, maar ook voor bedrijven die met contacten aan boord willen stappen. "Bedrijven verwachten nou eenmaal meer dan trainees die aan boord stappen. Hierop zijn de schepen ingericht. Het mag geen houtje-touwtje werk zijn", aldus Jan. 

Artemis

De thuishaven van bark Artemis is Harlingen en daarom staat The Tall Ships Races Harlingen 2018 op de planning van Jan. Net zoals het komend jaar een bewuste keuze is om deel te nemen was dit in 2014 ook al het geval. "Artemis is de beste zeiler van onze vier Tall Ships", aldus Jan. Het schip doet aan diverse racen mee. Zo is de eerstvolgende race de Race of Classics, welke ook al een aantal keren is gewonnen door de Artemis. Maar voordat het schip begon met racen had het vroeger vanaf de jaren 1926 een andere functie. Zij werd namelijk ingezet als walvisjager. Met Artemis werd de vangst naar de wal gebracht. Toentertijd werd het schip al ingezet vanwege haar snelheid en deze functie speelt tot op heden nog een grote rol. 

Tijdens The Tall Ships Races hoopt Jan op een gunstige wind tijdens de race. Wanneer alles in het voordeel is vaart Artemis 11 knopen tijdens de race naar Harlingen. Tijdens het evenement in Harlingen is het voor de schepen het mooist om vaartochten te maken met het publiek. "Een heel weekend stilliggen aan de wal is mooi, maar een schip moet gewoon varen", zegt Bruinsma. Bij sommige evenementen wordt er van de schepen verwacht om in de haven aan de wal stil te liggen en om mooi te zijn. "Er is niks mooiers dan wanneer een schip vertrekt en binnenkomt." 

De Artemis vaart tijdens The Tall Ships Races Harlingen alleen het laatste gedeelte mee. Vijf dagen voor de race vaart Jan met Artemis naar Stavanger, waarbij indivduen ook aan boord kunnen stappen vanuit de Rederij. De komende periode staat ook de Volvo Ocean Race op de planning. Vanuit daar vaart het schip zelf nog een bijzondere tocht van een week vanuit Scheveningen naar Esbjerg via verschillende havens. Op 3 augustus zal zij haar thuishaven weer binnenvaren en te bewonderen zijn vanaf wal en water tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018. Wil jij het evenement meemaken vanaf het water? Neem dan een kijkje op www.thetallshipsracesharlingen2018.nl