Team Brunel pakt punten voor eindzege

Team Brunel won dinsdagmorgen vroeg nipt de negende etappe van de Volvo Ocean Race. Met de winst komt Team Brunel in de buurt van de eindzege.

Team Brunel

Nadat Team Brunel teleurstellend als zesde in Auckland aankwam, ging de score enorm omhoog. Sindsdien scoorden schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning twee zeges en een tweede plaats. Daarmee zijn ze niet alleen een sterke kandidaat voor het podium, maar ook voor de hoogste trede.

Een paar uur voor de finish in Cardiff ging team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont nipt aan de leiding. In het Kanaal van Bristol met sterke stromingen en lichte wind wist Team Brunel echter de leiding weer over te nemen en te verdedigen. Het verschil tussen de Nederlandse teams bedroeg uiteindelijk slechts vier minuten en vijf seconden. Ongeveer 2,5 uur later passeerde Dongfeng Race Team als derde de eindstreep.

“Wij zijn heel blij met dit resultaat. Ons doel was om de twee rode boten te verslaan”, reageerde Bekking kort na binnenkomst. “En natuurlijk is het mooi om te winnen en het bonuspunt te krijgen. Aan het einde hadden we ook nog een geweldig gevecht met AkzoNobel, dus we zijn een gelukkig team. Maar nu moeten we vooruit blijven kijken. We hebben het gat met MAPFRE en Dongfeng gedicht en de overallzege blijft onze hoofddoelstelling.”

24 uurs record

Voor wat betreft deze negende etappe zal team AkzoNobel lang worden herinnerd als het team dat zo hard vocht om een nieuwe standard voor het Volvo Ocean Race 24-uurs afstandsrecord neer te zetten. Afgelopen vrijdag verpletterden Tienpont en zijn bemanning in ideale condities het oude record van Ericsson 4, dat met de Volvo Open 70 in 2008 werd gezet. Team AkzoNobel legde de lat op 602,5 nautische mijlen.

“Dit was een ongelofelijke race”, zei Tienpont vanaf het water kort na de finish. “Ik ben waanzinnig trots op mijn bemanning. We bleven pushen tot aan de finish en we zijn blij met de tweede plek. We hebben genoten van het zetten van een nieuw record, dat hopelijk moeilijk te breken is. Het was een etappe vol met emoties en we kijken uit naar de twee slotetappes…We hebben het sinds Melbourne heel goed gedaan. Vanaf daar hebben we meer punten gescoord dan MAPFRE en Dongfeng. We hebben dus vertrouwen en als team genieten we enorm. We blijven vechten en doen wat we deze etappe hebben gedaan.”