Nederlandse jachtbouwers winnen World Superyacht Awards

Nederlandse jachtbouwers vielen op 19 mei jongstleden in de prijzen tijdens de uitreiking van de World Superyacht Awards in Florence. 

World Superyacht Awards

Zes prestigieuze ‘Neptunes’ gingen naar Feadship, Vitters Shipyard, Mulder Shipyard en Amels/Damen. Andere superjachten van Heesen Yachts, Oceanco en Royal Huisman, behoorden tevens tot de finalisten op deze avond. Als kers op de taart sleepte superjacht Faithvan Feadship ook nog de begeerde prijs ‘Motorjacht van het Jaar’ in de wacht.

Met de World Superyacht Awards worden vindingrijkheid en innovatie in het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw van de meest prestigieuze luxe jachten onderscheiden. De prijsuitreiking in Florence, trok eigenaren, jachtbouwers en -ontwerpers van over de hele wereld die benieuwd waren om te horen wie van de 68 finalisten in verschillende categorieën tot winnaars zouden worden uitgeroepen. Elke prijs wordt na langdurig beraad door een jury bestaande uit vooraanstaande en ervaren superjachteigenaren, toegekend.

Victorie voor Vitters

De eerste prijs die door een Nederlandse jachtbouwer werd gewonnen, ging naar Vitters Shipyard, voor diens 32,6 meter lange zeiljacht Ribelle, in de categorie ‘Sailing Yachts 30 – 49.9m’. De jury beschreef haar als een goed ontworpen en gebouwd jacht, dat voldoet aan de specifieke race- en fast cruising-functies die haar eigenaren verwachten. De juryleden prezen ook de algehele indeling, futuristische salon met glazen dak, de bouwkwaliteit, het moderne interieur en de uitmuntende zeilkwaliteiten van de Ribelle.

Vitters ontving van de jury eveneens een eervolle vermelding in de vorm van de ’Jury-aanbeveling’ voor het 43,6 meter lange J-Class zeiljacht Svea, dat werd geprezen als een van de meest elegante jachten van dit jaar met uitstekende raceprestaties. Nog een ander indrukwekkend Nederlands zeiljacht dat bijna in de prijzen viel, was de 58 meter lange Ngoni van Royal Huisman, in de categorie ‘Sailing Yachts 50m and Above’.

De eerste van vier voor Feadship

Toen was het de beurt aan de motorjachten. Feadship werd op het podium geroepen en dat zou op deze avond nog drie keer gebeuren. De Letani werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Semi-Displacement of Planing Two Deck Motor Yachts 30m-34.9m’. De unanieme beslissing van de jury was gebaseerd op de algehele bouwkwaliteit, van de rompconstructie tot de outfitting en gedetailleerde afwerking. Andere facetten die waardering oogstten, waren het moderne en stoere voorkomen van de Letani, haar doordachte algehele indeling en efficiënte brandstofverbruik bij alle snelheden. Ook het feit dat de eigenaar zelf was betrokken bij het design en de bouw van het jacht, maakte indruk op de jury. Datzelfde gold voor de 37,4 meter lange Feadship CID, een van de andere genomineerden voor deze specifieke onderscheiding.

Magnifieke Mulder

Er was nóg een zege voor de Nederlandse jachtbouwers, en wel in de klasse ‘Displacement Motor Yachts Below 500GT, 30m-39.9m’. Deze werd behaald door de Delta One van Mulder Shipyard. Dit 36 meter lange jacht werd gekozen vanwege zijn ruime design en inrichting. De jury beschreef de Delta One als een goed uitgebalanceerd jacht met een robuust profiel en doordachte kenmerken die normaal gesproken alleen op veel grotere schepen worden aangetroffen, waaronder een beachclub en een tender opslag. De juryleden waren onder de indruk van het brandstofverbruik van de Delta One: bij een snelheid van 10 knopen bedroeg dit slechts 73 liter per uur.

Steeds groter

Twee superjachten van Heesen Yachts, de 46,7 meter lange Book Ends en de 49,8 meter lange Home, behoorden tot de finalisten in de categorie ‘Displacement Motor Yachts Below 500GT, 40m and Above’, die de juryleden als competitief beschreven. Ook in de volgende categorie die werd aangekondigd, ‘Displacement Motor Yachts Between 500GT and 1,999GT’, dongen Nederlandse superjachten naar de prijzen, zoals de 55 meter lange Laurentia van Heesen en de 74 meter lange New Secret en de 55 meter lange Lili van Damen/Amels.

In deze categorie ging uiteindelijk de 73,5 meter lange Feadship Hasna met de Neptune naar huis. De juryleden waren vooral overtuigd van Hasna's buitenlijnen en de lay-out van haar dekken. Ze prees het interieur van het jacht, vanwege haar goed geproportioneerde gemeenschappelijke ruimten. De jury was onder de indruk van de algehele bouwkwaliteit en indeling van het jacht, van haar sierlijke romp en van het perfecte interieur en van de technische installatie.

You Gotta Have Faith

Ondanks de hevige concurrentie van de drie andere Nederlandse superjachten (de 88,5 meter lange Barbara, de 110,1 meter lange Jubilee van Oceanco en de 83 meter lange Here Comes the Sun van Amels), sleepte Feadship met de 96,6 meter lange Faith de prijs voor het beste ‘Displacement Motor Yacht 2,000GT and Above’ in de wacht. De juryleden spraken hun bewondering uit over de golvende, stijlvolle exterieurlijnen van Faith en de uitzonderlijk hoge bouwkwaliteit.

Game Changer voor Damen/Amels

Tot slot waren twee van de drie finalisten in de nieuwe categorie ‘Support Vessels’ afkomstig van Amels’ zusterbedrijf Damen, namelijk de 55,5 meter lange New Frontiers en de uiteindelijke winnaar in deze categorie: de 69,2 meter lange Game Changer.

Deze avond in Florence werd voor de Nederlanders bekroond toen de reusachtige Feadship Faith werd uitgeroepen tot ‘Motorjacht van het Jaar’. De prijs werd toegekend vanwege de wijze waarop haar eigenaar nieuwe standaarden in design en constructie had gecombineerd met de nieuwste glastechnologie. De conclusie van de jury luidde dat een combinatie van elegantie, stijl en hoogwaardige design- en bouwkwaliteit van Faith tot een waardige winnaar van deze onderscheiding maakte.

Gepaste trots

“De overwinning was een mooie afronding van deze bijzondere avond voor onze leden,” aldus Jeroen Sirag, Export Manager van de HISWA Holland Yachting Group. “Ze kwamen naar Florence in de wetenschap dat ze een ongelofelijk hoge standsaard hadden gerealiseerd met de 21 superjachten die zijn opgeleverd in 2017.  Zowel de winnaars als de finalisten kunnen trots zijn op de kwaliteit van Nederlandse superjachten. Om die reden zag Nederland het afgelopen jaar dan ook zijn marktaandeel in de totale waarde aan wereldwijde opleveringen van superjachten stijgen tot bijna 30 procent.”