Golden Globe Race 2018: "Mark Slats kan zeker winnen!"

De Golden Globe Race 2018, die zondag van start gaat, is een eerbetoon aan de eerste winnaar Sir Robin Knox-Johnston (79). Wij spraken hem over de kansen van Mark Slats, de enige Nederlandse deelnemer.

Slats en Knox-Johnston

De Golden Globe Race 2018 wordt zoveel mogelijk onder dezelfde condities als in 1968 gevaren, dus zonder navigatie, maar met sextant. Toch zijn er grote verschillen. Welke zijn vooral doorslaggevend?

“De boten zijn moderner en de waterlijnen zijn langer dan 50 jaar geleden, dus de schippers zullen sneller zijn dan ik. Ook al proberen ze zoveel mogelijk onder dezelfde condities te varen als destijds. Ik voltooide de race in 312 dagen, zolang gaan ze er nu zeker niet over doen. Reken maar na: als een schipper gemiddeld één knoop sneller vaart dan ik, dan doet ‘ie het in 274 dagen. Nog een knoopje erbij en we praten al over 220 dagen. Ik heb niet de illusie dat mijn tijd blijft staan. Alsjeblieft, zeg.”

Mark Slats breekt graag records. In hoeverre is hij te vergelijken met u in 1968?

“Ik zou Mark beter moeten leren kennen om daarachter te komen, maar zijntrack record spreekt voor zich. Dat wereldrecord roeien over de Atlantische Oceaan (Mark roeide begin dit jaar solo en non-stop van La Gomera naar Antigua en verbeterde het wereldrecord met maar liefst 19 dagen, red.) is verbluffend. Dat bewijst dat hij fysieke en mentale uitdagingen niet uit de weg gaat en belangrijker: dat hij zulke uitdagingen aankan. Uiteindelijk gaat het erom dat je je boot heel houdt, goed voor je boot zorgt en weet wat je moet doen in extreme situaties op zee. De échte zeemannen zullen zich hier onderscheiden van de rest. De Golden Globe Race is niet voor iedereen weggelegd. Als de helft van de boten de finish haalt, is het veel, denk ik. Maar daar is Mark zeker bij, daar ben ik van overtuigd.”

In Nederland gaat de aandacht meer uit naar de Volvo Ocean Race dan naar de Golden Globe Race. Hoe verklaart u dat?

“Goede marketing, zeg ik, terwijl de Golden Globe toch het échte zeilen is. We gaan weer terug naar het avontuurlijke zeilen, zoals het 50 jaar geleden was. Daar lopen zeilers, maar vooral ook niet-zeilers die op zoek zijn naar avontuur, wel warm voor. In het ene land iets meer dan in het andere, dat klopt. Maar geef het wat tijd. De volgende Golden Globe Race is in 2022. Als de wereld dan weet wat de race behelst, horen we er veel meer over. Ook in Nederland. En zeker als Mark deze race wint.”

Kan hij winnen?

“Absoluut. Ik dicht drie schippers grote kansen toe. Eén ervan is Mark.”

Wordt het zeilen in Groot-Brittannië anders beleefd dan in Nederland?

“In Nederland wordt zeilen als een elitehobby gezien, terwijl de gewone Brit zijn boot soms letterlijk in zijn woonkamer bouwt. Na de Tweede Wereldoorlog gingen wij opeens met zijn allen dinghy’s bouwen (een jol met een verticaal staande spiegel, red.), die passen wel in het huis of in de schuur. Naar schatting zijn er zo’n 2,8 miljoen boten in Groot-Brittannië. Denk je dat we 2,8 miljoen miljonairs hebben? Dan zouden we een heel ander koninkrijk zijn!”