WK Zeezeilen bijna van start

Met de laatste deadline voor inschrijven en opsturen van meetcertificaten, staat het WK Zeezeilen voor de deur. In totaal verschijnen er 90 boten uit 15 landen aan de start op donderdag 12 juli 2018. 

wk

De vloot bestaat uit diverse teams gevuld met voormalig Wereld-, Europees- en Nationale kampioenen, nieuwkomers, talenten, compleet nieuwgebouwde boten en bekende boten van de voorgaande jaren. “Het is die grote diversiteit dat ervoor zorgt dat dit wereldkampioenschap aantrekkelijk is voor alle soorten offshore zeilers”, zegt Bruno Finzi, lid van de internationale jury van het evenement en voorzitter van het Offshore Racing Congress (ORC). Het is voor het eerst dat de handicapsystemen ORC en IRC worden gecombineerd als scoringsysteem. Dit betekent dat alle deelnemende boten in beide systemen gemeten moeten zijn en over beide certificaten beschikken om mee te kunnen doen aan het kampioenschap. En zo kunnen strijden om de wereldtitel in zowel offshore als inshore races.

Het programma

Het kampioenschap start donderdag 12 juli met registratie en meten, vervolgens is er een test event op zaterdag 14 juli, evenals de opening ceremonie. Zondag 15 juli start dan de eerste race, dit is gelijk een goede test voor de teams, ze beginnen het WK namelijk met de offshore race. Afhankelijk van het weer wordt de lengte van de baan, die kris kras over de Noordzee gaat, bepaalt. De verwachting is dat de eerste teams maandag 16 juli vanaf 12 uur zullen finishen. 

Op dinsdag 17 juli  is de start van de inshore races gepland. Drie verschillende up- en downwind banen worden voor de kust van Scheveningen gelegd, de inshore races worden dagelijks gevaren tot en met vrijdag 20 juli. Vrijdag is de laatste race dag van het evenement, aansluitend is die dag de prijsuitreiking en de sluitingsceremonie in de avond. In totaal zijn er negen races gepland, twee offshore races en zeven inshore races. De teams met de laagste gecombineerde score in ORC en IRC in hun klasse (klasse A, B of C), is de nieuwe Wereldkampioen. Daarnaast zijn er ook prijzen voor de teams met een complete Corinthian (amateur) crew.

Compleet walprogramma 

"Naast de races op het water, worden de zeilers, hun familie, vrienden en bezoekers verwend met de gastvrijheid van de Nederlanders," zegt Marcel Schuttelaar, voorzitter van het Wereldkapioenschap Zeezeilen. Met het HISWA Race Village in de haven en verschillende sport- en kinder activiteiten tijdens de races. Het speciale Sportbeach heeft geplande fitness activiteiten, er zijn food clinics, een school programma voor de lokale scholen met een beach clean-up aan de start van het evenement, en een speciaal kinderprogramma van maandag tot vrijdag. Hier leren kinderen zelf zeilen, bouwen ze een boot en gaan ze het water op met een kano of SUP. Ook voor de volwassenen is genoeg te doen in en rond de haven met het HISWA Race Village met zijn kraampjes en barretjes als hoogtepunt.