Worden Brouwer en Van Rijsselberghe wereldzeiler van het jaar?

Carolijn Brouwer en Dorian van Rijsselberghe genomineerd voor de titel wereldzeiler van het jaar.

wereldzeiler van het jaar

Volvo Ocean Race winnares Carolijn Brouwer en wereldkampioen RS:X windsurfen Dorian van Rijsselberghe zijn door de internationale zeilfederatie beide genomineerd voor de titel wereldzeiler van het jaar. Voor Van Rijsselberghe is het zijn eerste nominatie, Carolijn Brouwer won de titel twintig jaar geleden al eens. De winnaars in de categorie man en vrouw worden op 30 oktober aanstaande in Florida, USA, bekend gemaakt.

Elf genomineerde in twee categorieën

In totaal heeft World Sailing een elftal sporters genomineerd voor de 2018 Rolex World Sailor of the Year award. De sporters die genomineerd zijn, zijn de creme de la creme van het internationale zeilen en vertegenwoordigen met kiteboarders, offshore-racers en sporters uit de olympische klassen het gehele spectrum:

Vrouwen

Carolijn Brouwer (NED) & Marie Riou (FRA) – winnaars Volvo Ocean Race

Caterina Banti (ITA) – wereldkampioen Nacra17

Daniela Moroz (USA) – wereldkampioen Formula Kiteboarding

Wendy Tuck (AUS) – winnende schipper Clipper Round the World Race

Mannen

Dorian van Rijsselberghe (NED) – wereldkampioen RS:X windsurfen

Charles Caudrelier (FRA) – winnende schipper Volvo Ocean Race 2017-18

Sime en Mihovil Fantela (CRO) – wereldkampioen 49er

Pavlos Kontides (CYP) – wereldkampioen Laser

Ruggero Tita (ITA) – wereldkampioen Nacra17

Van Rijsselberghe vereerd en verrast

Dorian van Rijsselberghe pakte dit jaar in het Deense Aarhus voor de tweede keer in zijn carriére de wereldtitel in de RS:X klasse. Voor de tweevoudig olympisch kampioen is het echter pas zijn eerste nominatie als wereldzeiler van het jaar. Hij reageerde dan ook verrast op de mededeling van de internationale zeilfederatie.

Van Rijsselberghe: “Ik ben vereerd en eerlijk gezegd ook wel verrast. Ik ben nog nooit eerder genomineerd geweest voor de titel beste zeiler van de wereld. Ik ben ook nooit zo bezig met nominaties, verkiezingen en titels. Ik doe mijn sport omdat ik ervan hou en het proces naar een prestatie geweldig vindt, wat andere mensen van mij vinden vind ik minder belangrijk. Dat neemt niet weg dat ik het een hele eer vindt om genomineerd te zijn. Het was een zwaar jaar, een jaar waarin we moeilijke keuzes hebben gemaakt. Uiteindelijk stonden we er weer op het WK, het moment dat het moest. Dat het gewaardeerd wordt met deze nominatie is mooi meegenomen.”

Juryrapport: Goedlachse windsurfer, icoon in windsurf sport

In de toelichting sprak de jury onder meer haar waardering uit voor de manier waarop de 29-jarige Texelaar net als op de Olympische Spelen van London 2012 en Rio 2016 al voor de afsluitende medalrace de strijd wist te beslissen. De altijd goedlachse Dorian van Rijsselberghe breiden door deze wereldtitel zijn imposante windsurf erfenis verder uit.

Brouwer kan 20 jaar na dato opnieuw beste zeiler van de wereld worden.

Voor Volvo Ocean Race winnares Carolijn Brouwer kan het de tweede keer zijn dat ze s’ werelds beste zeilster wordt. Brouwer won de titel in 1998 al eens voor haar prestaties in de destijds Olympische Europe-klasse (o.a. wereldkampioen).

Brouwer: “Twintig jaar geleden won ik de prijs voor het eerst als solo zeilster dat ik de titel nu opnieuw kan winnen als oceaan zeilster is fantastisch! Het toont aan hoe veelzijdig de zeilsport is en hoe ik me door de jaren heen heb kunnen ontwikkelen van solist tot teamplayer.”

Brouwer deelt de nominatie met haar Franse teamgenoot Marie Riou, ze ziet haar nominatie dan ook voornamelijk als erkenning voor de geleverde teamprestatie van Dongfeng Race Team. Brouwer: “Het mooiste blijft dat we de winst in de Volvo Ocean Race als Dongfeng Race Team met zijn alle samen hebben gedaan. Dat Marie en ik als zeilsters, de eerste vrouwen zijn die de Volvo Ocean Race daardoor gewonnen hebben is mooi meegenomen. Voor mij is dat nooit een doel op zich geweest. Ik wilde die race winnen. Niet omdat ik een vrouw ben maar omdat ik van het spelletje hou en de beste wil zijn samen met mijn team!”

Ondanks dat het voor Brouwer zelf geen item is geweest, beseft de in Australië woonachtige zeilster wel dat ze mogelijk een voorbeeldrol kan spelen. Brouwer: “Dat er nu meisjes zijn die in Nederland op de plassen zeilen of die net zijn begonnen met het oceaan zeilen en die ons als voorbeeld zien is gaaf. Ik vind het geweldig om te horen dat wij voor bepaalde meiden hebben laten zien dat het kan en dat ze door onze prestaties nu weten dat het niet langer een droom is. Dat het competitief meedoen in het oceaan zeilen daadwerkelijk mogelijk is.”