Seizoenafsluiter Van Uden Reco Oktoberraces

Afgelopen weekend werd de laatste race van het zeilseizoen voor de ORC gezeild.

Sailselect

Als je naar buiten kijkt is het moeilijk voor te stellen dat het zeilseizoen 2018 er op zit. Prachtige Hollandse wolkenluchten kenmerkten de 2 racedagen van de 2e Van Uden Reco Oktober Races in Medemblik.

Op zaterdag zagen de weersverwachtingen er goed uit: lichte wind van 7 tot 9 knopen over het dek en een fraaie zonnige dag met temperaturen die opliepen tot 22 graden. Ook de omstandigheden op zondag 7 oktober overtroffen alle verwachtingen met een fraaie 7 tot 12 knopen over het dek.

Het wedstrijdcomité van de Holland Regatta Club had fraaie banen en alle procedures waren helder over de marifoon te horen, ook de terugroepen. Helaas bleef op zondag een X vlag staan omdat een Duitse deelnemer waarschijnlijk de terugroep gemist had. Andere incidenten deden zich niet voor. Het weer was zo constant dat er geen wijzigingen in de banen hoefden te worden uitgevoerd.

Wedstrijdleider Marcel Hanenberg had er een trainingsweekeinde van gemaakt voor jonge weedstrijdleiders in opleiding. Om de beurt mochten zij een wedstrijd straten en dat ging op één fout vlagje na helemaal goed tot de grote waardering van de deelnemers.

Met 34 deelnemers kende de Van Uden Reco Oktober Races een aanzienlijke groei ten opzichte van de eerste editie in 2017.

Uitslagen

In ORC/IRC 1 deed Sjaak Haakman met de Red Herring zeer goede zaken met 4 paaltjes en een vierde plaats, wat hem bijna onoverwinnelijk maakt in deze klasse.

In de ORC/IRC 2 was het de FunX die de klasse op zijn naam wist te zetten. Zij voeren nagenoeg vlekkeloze races in een felle strijd met de Rosetta uit Scheveningen, de Nothing Box van Alex Klaver en de Extra Djinn van Michel Dorsman die uitkwam op een vijfde plaats.

ORC 3 telde deze editie 2 deelnemers die zich kennelijk erg thuis voelden in de totale vloot. Ze waren op zaterdag regelmatig midden tussen de IRC/ORC 1 te vinden. Zeilteam 10 zette allen maar overwinningen neer tegen geduchte concurrent Thomas den Kortneaar met zijn Capolavoro.

Double handed

Double handed zeilen zit flink in de lift volgens Ad Lagendijk, double hander van het eerste uur. John van der Starre is natuurlijk al sinds jaar en dag een bekend gezicht in de kielboten en is recent ook aan het double handed zeilen begonnen met zijn J111 Ajeto. Niet zonder resultaat, want ook hier in Medemblik zette hij alleen maar overwinningen neer. Hij wist daarmee, ondanks het verschil in rating, voor Wim van Slooten met zijn J109 Firestorm te blijven.