Mark Slats heeft zware periode in Golden Globe Race

Mark Slats zeilt in de Golden Globe Race, een solo wedstrijd rond de wereld en dat valt hem zwaar.

Golden Globe Race

In een voicemessage die door een radiozendamateur in Australië wordt opgenomen en deze naar Slats’ achterban mailt laat Mark Slats, die onder Australië vaart, weten dat hij het enorm zwaar heeft. ‘De laatste 14-15 dagen zijn de zwaarste geweest tot nu toe. Iedereen denkt dat de stormen zwaar zijn maar de windstiltes zijn echt veel erger’.

Na een extreem heftige storm, waarin Slats overboord sloeg en twee deelnemers van de Golden Globe Race hun mast verloren en geëvacueerd moesten worden, is er voor Slats een nog zwaardere periode aangebroken. Geen wind of weinig wind en een ‘werkende’ zee betekent veel en hard werken. Continu de zeilen trimmen terwijl je boot klappen maakt op de golven. De spinnaker heeft zeker 100 uur gestaan. Slats heeft in deze 4 dagen slechts hazenslaapjes van maximaal 15 minuten kunnen maken. De boot komt elke keer weer los en dan valt hij weer neer. Slapen is heel moeilijk.

 ‘Het gaat allemaal niet voor niets kan ik je vertellen hierzo. Het is wel vervelend zeilen. Gisterennacht draaide de wind naar het Oosten, 5 knopen bijna geen wind. Toen draaide de wind naar het Noorden, daarna weer naar het Westen. Voor het eerst sinds 15-16 dagen heb ik nu een heel klein beetje goede wind. Maar voor hoelang dat weet ik niet.’

 Eerder deze week meldde Slats al weken last van lage rugpijn te hebben. Door gebrek aan regenwater gebruikte hij per dag 1,5 water voor koffie en het bereiden van zijn eten. "Ik had slechts 500 ml per dag om te drinken." De lage rugpijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zijn nieren. Gedurende een lagedrukgebied heeft Slats gelukkig dit weekend regenwater op kunnen vangen. Hij is een hele nacht, met jerrycans en emmers, in de weer geweest om het spaarzame water op te vangen. ‘Op een gegeven moment zat ik zelfs met een emmer op het dek onder de fok, om ook daar water op te vangen. Daar heb ik ook weer 10 liter kunnen pakken. Wel lekker om net even wat meer te kunnen drinken. Ik heb vanochtend zelfs de luxe genomen om mijn tanden te poetsen met zoet water. Heb ik 1x eerder gedaan’.

Verder meldt Slats dat hij de verplichting om de baai bij Hobart binnen te varen liever aan zijn laars lapt. ‘Het klinkt misschien raar maar ik zit hier in mijn eigen wereldje en eh. Ja het heeft allemaal niet echt meegezeten de laatste tijd. Het is gewoon een zware periode. Het is de zwaarste periode die ik nu meemaak’. Eerder sneuvelde een deel van Slats’ zijn waterkaarten doordat hij na een knock down water tot aan de kaartentafel had staan in de kajuit. ‘Ik heb ook geen kaart van Hobart meer dus dat wordt ook nog wel spannend. Een hele grote vale kaart. Ik heb wat posities gekregen van de vuurtorens dus ik maak zelf wel een kaart’.