Ultieme explorer voor de familie

We zien steeds meer expeditiejachten op het water verschijnen en de mensen achter Hartman Yachts hebben deze trend goed begrepen.

Dr. Livingstone

In september vorig jaar lanceerde eigenaar Johan Hartman zijn Dr. Livingstone 24. Het schip werd in eerste instantie vanuit zijn passie voor schepen gebouwd en om met zijn familie te varen. Inmiddels heeft ze al aardig wat mijlen gevaren langs de Scandinavische, Nederlandse en Engelse kust, met de familie Hartman.

Het jacht is degelijk gebouwd en dat komt voort uit de achtergrond van Hartman. De meeste schepen voor gebouwd voor de commerciële vaart, waar de eisen net iets hoger liggen en dat zie je terug. Degelijk en onderhoudsvrij. Het interieur is daarentegen knus en huiselijk, ingericht om met de familie op pad te kunnen. De Livingstone 24 heeft vier slaaphutten waarvan één de ruime owners cabin in het voorschip betreft. Boven het tweepersoonsbed hangt een slagtand van een mammoet die uit de Noordzee is opgevist. Het jacht heeft een wasruimte, een doucheruimte met luxe zwarte betegeling en de drie resterende slaaphutten waarvan één exemplaar een tweepersoonsbed bevat. In de machinekamer staat één dieselmotor maar bij de aanschaf van een nieuw te bouwen Livingstone heb je de optie om twee motoren te laten plaatsen. Onderhoudskosten? Bijna niets, de motor vereist zo nu en dan 20 liter smeerolie en vier filters. Ook de generator en de hydrauliek kunnen op hun tijd verse olie en nieuwe filters gebruiken, daarnaast valt het mee. Het schip heeft sowieso bijna geen onderhoud nodig. Noem het Urker robuustheid en authenticiteit, gebouwd door een man die zestien jaar gevaren heeft en op zijn 21e al kapitein was.

Dr. Livingstone, I presume?

De Livingstone 24 is geïnspireerd op de iconische ocean liners uit de jaren dertig van de vorige eeuw en vernoemd naar de Schotse missionaris en avonturier Dr. David Livingstone (de naam is gekozen door de kinderen van Johan Hartman) die als eerste halverwege de 19e eeuw met een metalen schip de rivieren van Afrika opvoer. Daarnaast was de ontdekkingsreiziger de eerste Europeaan die het Ngamimeer en het Malawimeer zag en voer hij met zijn familie de Zambezi op waar hij Portugese slavenhandelaren tegen het lijf liep. Een slachting van vierhonderd slaven verafschuwde hem zodanig dat hij zich sindsdien altijd tegen de slavenhandel inzette en zich ertegen uitsprak. Tijdens zijn reizen bereikte hij eveneens als eerste de Victoriawatervallen die hij vervolgens van een naam voorzag. Livingstone werd door de Engelsen als held gezien en toen zijn reis door Afrika wel erg lang duurde, zes jaar inmiddels, en ze zich zorgen begon te maken om hem, stuurde de New York Herald in 1869 journalist en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley naar Afrika om Livingstone te zoeken. Toen hij hem na een lange zoektocht vond, sprak hij de historische woorden ‘Dr. Livingstone, I presume.’