Carolijn Brouwer uitgeroepen tot zeilster van het jaar

Carolijn Brouwer is tijdens het Zeiler van het Jaar Gala uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2018.

Zeiler van het Jaar Gala

In 2018 zijn veel uitzonderlijk goede prestaties geleverd door de Nederlandse zeilers. Carolijn Brouwer nam het in de verkiezing op tegen zeven zeilers van TeamNL Zeilen. De jury koos voor de 45-jarige Carolijn Brouwer, die op 24 juni met Dongfeng Race Team als eerste de finishlijn voor de kust van Den Haag wist te passeren en daarmee de Volvo Ocean Race 2017-18 op haar naam mocht schrijven. Het maakt Brouwer, met haar Franse ploeggenote Marie Riou, de eerste vrouwelijke winnaar van de Volvo Ocean Race. "Het is heel erg bijzonder om de Conny van Rietschoten Trofee te winnen. Helemaal omdat het 20 jaar is na de 1e keer dat ik hem won. In 1998 was dat voor mijn prestaties in de (toenmalige) Olympische Europe-klasse en nu voor de Volvo Ocean Race, het oceaanracen. De veelzijdigheid in de sport, dat is leuk en daarom kan je het lang blijven doen."

Odile van Aanholt beste jeugdtalent

Naast de 20-jarige 49erFX-zeilster Odile van Aanholt waren Yngling-zeilers Sam Peeks en Jasper Schuddeboom genomineerd voor de Flyer Trofee. Sinds juli mogen zij zich wereldkampioen, jeugdwereldkampioen (voor de derde keer op rij) en totaalwinnaar noemen in de Yngling-klasse. Hiermee schreven zij geschiedenis: nooit eerder werden alle drie de prijzen door hetzelfde duo gewonnen.Voor de jury is Odile van Aanholt het beste jeugdtalent van 2018. In het sterkst mogelijke seniorenveld van 60 boten wist zij, met haar bemanning Marieke Jongens, als zesde te eindigen tijdens de Sailing World Championships in Aarhus. "Het is super gaaf om te winnen!" Aldus Odile van Aanholt over het winnen van de Flyer Trofee. Haar volgende doel is het behalen van een gouden plak, samen met Marieke. "Samen winnen is nog veel gaver dan alleen".

Coach van het Jaar en Mediaprijs 2018

Tijdens het Zeiler van het Jaar Gala konden de aanwezigen stemmen op de genomineerden voor de publieksprijzen Coach van het Jaar en Mediaprijs. De strijd om de titel Coach van het Jaar 2018 ging tussen Anje-Marijcke van Boxtel (coach van Team Brunel in de Volvo Ocean Race) en Aaron McIntosh (coach van RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe).

McIntosh kwam als winnaar uit de bus. Bij het WK in Aarhus dit jaar stonden ‘zijn mannen’ Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe naast elkaar op het podium. Van Rijsselberghe pakte op overtuigende wijze de wereldtitel, terwijl Badloe na een sterke medalrace het zilver veiligstelde. McIntosh voelt zich vereerd om deze prijs in ontvangst te nemen: "It’s an honor and a privilege to be recognized from the Dutch sailing fraternity as ‘coach of the year’. I am not from Holland but I’m working with the Dutch and am proud to work with the Dutch. I believe in keeping things really simple and doing them exceptionally well."

In de strijd om de Mediaprijs 2018 nam On Air Media, maker van het tv-programma ‘The Ocean Race’ het op tegen verslaggever Ayolt Kloosterboer en eindredacteur Roy Tular van NOS Sport. Het publiek koos als winnaar van de Mediaprijs 2018 voor On Air Media. Onder leiding van hoofdredacteur en programmamanager Anton van de Koppel werkt een jong en enthousiast team deze zomer aan het programma ‘The Ocean Race’ dat werd uitgezonden op Veronica in aanloop naar de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag.

Maas Trofee

In tegenstelling tot voorgaande jaren, waar steeds een individu werd beloond voor de jarenlange inzet voor de wedstrijdzeilsport, ging de Maas Trofee dit jaar naar JanKees Lampe en Jean Bart Jaquet. In de schaduw van het mega-evenement van de Finish van de Volvo Ocean Race wist het duo het Europees Kampioenschap Optimist in Scheveningen vlekkeloos te laten verlopen en daarmee juist een geweldige zichtbaarheid aan het evenement te geven.