Stijlvol elektrisch varen met de Q30

De fonkelnieuwe elektrische Q30 van Q-Yachts is vanaf 6 december tijdens de Masters of LXRY voor het eerst in Nederland te zien.

Q30

Het nieuwe pareltje van importeur XtraOrdinary Boats Nederland past naadloos tussen alle excellente lifestyleproducten waarvoor de bezoekers naar de beurs in de Amsterdamse RAI komen. De Q30 is een bijna 10 meter lang, strak en revolutionair design jacht met geavanceerde techniek. Geruisloos en duurzaam varen, zonder in te leveren op snelheid, ligt nu voor de gefortuneerden der aarde binnen handbereik.

De Q30 luidt een nieuw tijdperk van elektrisch varen in. Samen met familie of vrienden elektrisch varen is een unieke ervaring. Het is ontspannend en het ontbreken van motorgeluid geeft een bijzonder gevoel van verbondenheid met de natuur. Zodra het vermogen wordt opgevoerd glijdt het jacht rap sneller door de golven. Bij een snelheid van 28 kilometer per uur blijft een goed gesprek voeren mogelijk.

Rens de Korver van XtraOrdinary Boats Nederland licht de unieke eigenschappen van de volledig elektrisch aangedreven Q30 toe: “Het toonaangevende Oceanvolt heeft speciaal voor de Q30 een hypermoderne aandrijfunit ontwikkeld. Deze werd in de Q30 gecombineerd met een hydrodynamisch ontwerp. Door minder scheepsweerstand kan een flinke snelheid met een aanzienlijke actieradius worden bereikt. Dat maakt het tot een prestigieus, elektrisch design jacht. Mooie bijkomstigheid is dat onderhoud van de elektromotor laag is en tanken bij de pomp tot het verleden behoort”.

‘Tesla of the seas’

De Q30 is standaard uitgerust met een 30 kWh-accupakket. Dit kan via een oplaadkabel in de haven of bij het huis met 230V stroom worden opgeladen. Een gemiddelde gebruiker kan met dit pakket goed uit de voeten. De Korver over de actieradius: “Bij normaal gebruik kun je een heel weekend varen, zeker wanneer de boot ‘s nachts wordt bijgeladen. Mocht je een nog grotere actieradius verlangen, dan kun je het pakket verdubbelen naar 60 kWh. Nog langer doorvaren zonder tussentijds op te laden, kan door een omvormer en zonnepanelen op de boot te plaatsen. De klant kan dus zelf kiezen wat het beste past”.

Futuristische look

De daycruiser heeft een opvallende, futuristische look. De Q30 is ontworpen met een open spiegel en biedt in de kuip veel buitenruimte. Voorin is slaapgelegenheid met een bed, een toilet en een wastafel, wat een weekendje weg aantrekkelijk maakt. Varen op Italiaanse meren kan ook, want het schip is trailerbaar en kan worden meegenomen op vakanties. De bootsystemen worden via het dashboard gemonitord met een standaard meegeleverde iPad. Deze oplossing onderstreept volgens de importeur “de Apple-achtige, futuristische uitstraling van de Q30. Deze zal ongetwijfeld bij veel mensen in de smaak vallen. Het design is echt oogstrelend. En het is de eerste elektrische boot die volledig aan alle normen en eisen voldoet die horen bij zorgeloos, elektrisch varen. De wereld is klaar voor de volgende stap. De bouwers noemen de boot daarom liefkozend de ‘Tesla of the seas’”.