Heldenontvangst van Mark Slats te Scheveningen

De 41-jarige Mark Slats krijgt zaterdag 23 februari op Scheveningen een heldenontvangst aangeboden ter ere van zijn prestatie in de Golden Globe Race 2018.

Mark Slats

Mark zeilde solo, non-stop rond de wereld in zijn zeiljacht Ohpen Maverick. Gebruik van moderne communicatie- en navigatieapparatuur was, net als hulp van buitenaf, niet toegestaan tijdens de race. Familie, vrienden, bekenden en fans zijn welkom bij dit onthaal dat georganiseerd wordt door diverse vrijwilligers waarbij Jachtclub Scheveningen als gastheer optreedt.

Heldenontvangst 

KNRM, roeiers, zeilers, vissers en werkboten gaan een erevloot vormen teneinde Slats feestelijk binnen te halen. Namens de regering zal Bruno Bruins, Minister voor Medische Zorg en Sport, de zeeheld welkom heten in Nederland. Er wordt gezorgd voor een live verbinding die via diverse online media gedeeld wordt. Het leukste is natuurlijk om er zelf live bij te zijn. Naar verwachting arriveert Mark tegen 14:00 uur in de haven van Scheveningen. Uiteraard is dit afhankelijk van het weer.

Bereikbaarheid

Voor publiek is het Zuiderhavenhoofd de beste plek voor publiek en makkelijkst bereikbaar.

OV: Bus 28 vanaf Station Den Haag CS.

Auto: Parkeren bij Zuiderstrand theater.

Boekpresentatie ‘Held op zee’

Tegelijkertijd met de aankomst van Slats in Scheveningen wordt het boek ‘Held op zee, het avontuurlijke leven van Mark Slats’ gelanceerd. Slats biedt na aankomst het eerste exemplaar van zijn boek aan de minister aan.

Sailing4cancer

Tijdens de race wilde Mark onder de naam Sailing4cancer € 50.000,- ophalen ten behoeve van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Zijn moeder heeft een ernstige vorm van longkanker en was de grote stimulans om deel te nemen aan de race want ‘opgeven was geen optie’. Tijdens het onthaal kan men bij Jachtclub Scheveningen op eenvoudige wijze een donatie aan Mark’s goede doel doen. Zo kan, gezamenlijk, de beoogde €50.000 alsnog bereikt worden. Kan men niet naar Scheveningen komen maar wil men wel bijdragen dan kan er via https://actie.avlfoundation.nl/sailing4cancer nog steeds gedoneerd worden. De volledige opbrengst komt ten goede aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation ten behoeve van onderzoek door professor dr. Bernards. Bernards doet onder andere onderzoek naar goedkopere medicijnen tegen kanker.

Runner up in de Golden Globe Race

In 214 dagen zeilde Slats in zijn eentje rond de wereld in zijn Rustler36 Ohpen Maverick. Op 1 juli 2018 begon hij aan de epische race in Les Sables d’Olonne in Frankrijk waar hij exact 7 maanden later, op 31 januari 2019, als tweede deelnemer finishte. Na het ronden van de drie beroemde kapen; Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn, finishte Slats slechts twee dagen achter de Franse zeilveteraan Jean-Luc van den Heede. Een prestatie van wereldformaat. De zeer ervaren Van den Heede rondde 12 keer eerder Kaap Hoorn en deed tweemaal de legendarische Vendée Globe campagne. Slats trotseerde enorme stormen, lange periodes van windstilte, sloeg overboord, raakte gewond, kwam zonder drinkwater te zitten en werd verrast door een haai tijdens de schoonmaak van zijn onderwaterschip. 

Geroemd door fans van over de hele wereld

Mark wordt door fans van over de hele wereld geroemd om zijn sportieve houding. De wijze waarop hij mede deelnemers door de moeilijke momenten wist te helpen door chatsessies op de radio. Deelnemers als Susie Goodall - de enige vrouwelijke deelnemer aan de race-, Abhilash Tomy, Are Wiig, Uku Randma en Gregor McGuckin werden meermaals door Slats opgepept in de dagelijkse chatsessies via de radio. Ondanks dat de race solo gevaren werd zorgden deze chatsessies voor een waar groepsgevoel gedurende de race.

Van de 17 deelnemers die 1 juli jl van start gingen hebben er 12 de race vroegtijdig moeten beëindigen. Voor 5 deelnemers was een gebroken mast de reden van stoppen, 4 van hen moesten geëvacueerd worden en 3 schepen zijn vrijwel direct na evacuatie gezonken. Slechts 1 deelnemer wist middels een noodtuig de haven van Kaapstad binnen te lopen nadat zijn mast was afgebroken. Andere deelnemers moesten stoppen wegens materiaalproblemen of persoonlijke problemen. Hierbij kan je denken aan gebrek aan contact met het thuisfront maar ook

‘Sailing like it’s 1968'

De Golden Globe Race 2018 is een eerbetoon aan de race die eenmaal eerder, 50 jaar geleden, werd gevaren. In 1968 gingen er 9 deelnemers van start waarvan er 7 vroegtijdig afhaakten en 1 zelfmoord pleegde. Alleen Sir Robin Knox Johnston finishte in de editie van 1968. Na aankomst in Les Sables d’Olonne ontving Slats een telegram met felicitaties van Robin Knox Johnston die op 1 juli 2018 het startschot gaf vanaf Suhaili, het schip waarmee hij in 1969 finishte.