Update 2 Volvo Ocean Race: nieuwe ontwikkelingen

Published on: 21 oktober 2016

Filled Under: Nieuws, Volvo Ocean Race

Views: 705

De Volvo Ocean Race heeft een aantal nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd die de organisatie in een week tijd bekend maakt. Lees verder voor de laatste updates.

M32 catamarans
In acht van de elf gaststeden worden M32 catamarans ingezet om met gasten het water op te gaan. In de komende editie van de Volvo Ocean Race beschikt elk team naast de Volvo Ocean 65 om de wereld mee rond te racen, tevens over een M32 catamaran als onderdeel van de sponsorinventaris. Het doel is om zoveel mogelijk sponsorrelaties, media- en gemeentelijke gasten tussen de etappes door het high performance zeilen te laten ervaren. ‘Één van de meest onderscheidende kenmerken van zeilsportsponsoring is dat we onze gasten letterlijk op de bestuurdersstoel kunnen zetten om het echte werk aan den lijve te ondervinden. Deze mogelijkheid moeten we maximaal benutten in de zoektocht naar sponsors’, aldus Race directeur Phil Lawrence.

Kwalificaties
De klassieke Fastnet Race en een nieuwe Lissabon-Alicante proloog vormen de intensieve kwalificatie in aanloop naar de Volvo Ocean Race 2017-18. Deze periode geeft tevens de fans een voorproefje van de Race. Bij de kwalificatie hoort een trans-Atlantische oversteek als test voor de hele vloot. Deze zal in juni of juli 2017 plaatsvinden. In augustus 2017 verzamelt de vloot in Cowes op het Engelse eiland Isle of Wight voor etappe 0 (Leg Zero). Die bevat de Fastnet Race van 600 nautische mijlen. Deze kwalificatie eindigt in Lissabon, waarvandaan de teams beginnen aan de nieuwe Proloog van Lissabon naar Alicante voor de start van de 2017-18 editie. Charles Caudrelier, de Franse schipper van Dongfeng Race Team in 2014-15, reageert: ‘Maandenlang trainen we alleen, dus het is goed om voorafgaand aan de Race als team meer wedstrijden te kunnen varen. Het is totaal anders om onder druk te racen en het is goed om de boot te testen.’

Scoringssysteem
De Volvo Ocean Race verandert het scoringssysteem radicaal om de teams aan te moedigen strategische risico’s te durven nemen en geeft extra beloningen voor sterke prestaties in de twee etappes op de Zuidelijke Oceaan en de laatste oceaanetappe van de race, over de Atlantische oceaan van Newport naar Cardiff. De veranderingen zijn als volgt:
–    Het scoringssysteem verandert naar een meer-puntensysteem
–    In de twee etappes op de Zuidelijke Oceaan en op de Atlantische oversteek aan het einde van de race, van Newport naar Cardiff, zijn er dubbele punten te verdienen
–    De winnaar van elke etappe scoort een bonuspunt
–    Het team dat als eerste Kaap Hoorn rondt, scoort een bonuspunt als knipoog naar de mythische betekenis van dit keerpunt in de wedstrijd.
–    Het team met in totaal de best gezeilde tijd scoort ook een bonuspunt
–    De In-Port Serie blijft beslissend als teams, zoals in de laatste editie, een gelijk aantal punten hebben bij de finish in Den Haag.

Hydrogenerator
De Volvo Ocean Race installeert in alle Volvo Ocean 65 racejachten een nieuwe hydrogenerator als back-up voor de Volvo Penta motor. Dat gebeurt als onderdeel van het 1 miljoen kostende refit proces, dat momenteel in Lissabon plaatsvindt. Het is een belangrijke mijlpaal in het streven naar energie neutraal racen over het parcours. Alle acht boten – de zeven van de afgelopen editie en de nieuwe VO 65 in aanbouw bij Perisco Marine – zullen over deze unit beschikken. De hydrogenerator kan reeds genoeg energie produceren om alle essentiële systemen aan boord draaiende te houden bij mechanisch falen. Het gebruik ervan wordt mogelijk verplicht in de 2017-18 editie, afhankelijk van de continue testresultaten voorafgaand aan de Race. In dat geval kan de unit resultaten opleveren gedurende de echte racecondities en voor een lager brandstofverbruik voor de elektrische systemen aan boord zorgen.

Foto: Yann Riou / Dongfeng Race Team / Volvo Ocean Race

2 Responses to Update 2 Volvo Ocean Race: nieuwe ontwikkelingen

 1. E. Steenberghe zegt:

  Ik lees tegenstrijdige berichten over de start locatie van de editie 2017-2018.
  eerste werd vastgesteld Alicante en 1 bericht later staat Lissabon??
  welke plaats wordt het nu?
  bedankt.

  • redactie_nautique zegt:

   Leg 0 start in Lissabon, dit is de oefenwedstrijd waarbij de teams alles nog eens kunnen testen. De eerste In-Port Race is op 14 oktober in Alicante. Een week later (22 oktober) start de offshore etappe vanuit Alicante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>