Sails & The City: San Francisco

Published on: 14 januari 2017

Filled Under: Magazine, Nieuws

Views: 553

When you are going to San Francisco..

…Be sure to wear flowers in your hair. Wellicht kent u de tekst van het wereldberoemde liedje van Scott McKenzie, een eerbetoon aan die vrolijke hippies die begin jaren zeventig heersten in San Francisco. Tegenwoordig zijn het meer de peperdure maatpakken van de dotcom investeerders en de korte broeken van de start-up nerds die de toon zetten in San Fran. Marco Barneveld constateerde dat op het water dat de stad omringt, je daar echter weinig van merkt. Dat deint onverstoord verder.

Het water van de Golf van de Farallones is rustig vandaag. Dat wil niet zeggen dat het het een vlakke zee is. Dit stukje van de Grote Oceaan lijkt altijd een fikse deining te hebben. Maar, dat is in het geval van een vaartocht met een zes meter lange Zodiac alleen maar leuk. We zijn in Stinson Beach, een klein hippiedorp kenmerkend voor Noord-Californië. Groene geuren afkomstig van de eucalyptus en het hars-achtige aroma van de kustmammoetbomen hangen in de lucht. Deze coast redwood trees, zoals ze ze hier noemen, kunnen meer dan honderd meter hoog worden. De kust van Californië ten noorden van San Francisco staat er vol mee. Op het strandje van Stinson Beach rijden we de trailer met de Zodiac achteruit het water in. ‘Watch the engine,’ roept mijn host Chris Woodard, met wie ik een stukje ga varen, als ik de boot losmaak en de buitenboordmotor tegen de grond dreigt te klappen. Gelukkig gaat het goed. Met deze 250 pk gaat dit vaartochtje naar de Embarcadero in San Francisco een mooi avontuur worden. ‘Ready?’ vraagt Chris wanneer hij de motor aanzet. De RIB klimt stijl tegen de branding in. De motor brult. Het zilte water spat verfrissend op. San Francisco Bay here we come.

De denkfout die veel mensen maken, is dat San Francisco een miljoenenstad is. In feite is San Francisco met haar achthonderdduizend inwoners kleiner dan Amsterdam. De San Francisco Bay Area daarentegen is met haar totale inwonertal van zo’n zeven miljoen de op vijf na grootste stedelijke agglomeratie van de Verenigde Staten. Alleen New York, Los Angeles, Washington DC, Baltimore en Boston zijn groter. Met de Bay Area worden de <I>counties<P> Alameda, Contra Costa, Napa, San Francisco, San Mateo, Santa Clara, Solano, Sonoma en Marin bedoeld. Hier vallen ook de steden San Jose, Oakland en Berkeley, die allen rondom de Baai van San Francisco liggen, onder. Stinson Beach, waar ik in de Zodiac van Chris Woodard dobber, ligt in Marin County. Het is de rijkste county van allemaal en bevindt zich in de North Bay, het gebied vanaf San Fran aan de andere kant van de Golden Gate Bridge.

Foto: jjwithers / iStock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>