Logboek: Koers naar Groenland

Published on: 16 januari 2017

Filled Under: Magazine, Nieuws

Views: 578

Inspiratie, daadkracht en een boel ambitie. Meer heb je niet nodig om een droom waar te maken. Sipko van Sluis, eigenaar van North-Line Yachts, neemt ons mee op zijn unieke reis met een North-Line 42 Wheelhouse van IJsland naar Groenland en weer terug.

Dit avontuur begon 25 jaar geleden, toen ik een verhaal las over de tocht van een zeiljacht naar IJsland. Een droom, zo leek me, maar wel één die ik ooit uit zou laten komen. Bij het bouwen van de Dauntless wist ik dat de droom waarheid zou worden: met dít schip zou ik die tocht gaan maken. Het zou het eerste semi-deplacement motorjacht zijn om op kruissnelheid zonder extra brandstof van Nederland naar IJsland te varen, en door naar Groenland als de weersomstandigheden het toe zouden laten. Het leek een puzzel en alle stukjes vielen langzaam maar zeker op hun plek…

15 juli 2016, Reykjavík (IJsland)
In IJsland is de eerste uitdaging om een kaart van Groenland te bemachtigen. Het idee dat die op iedere straathoek te koop zou zijn, wordt de grond ingeboord. Een aardig meisje in een winkel in Reykjavík denkt mij te helpen door me een poster van IJsland aan te bieden. Afijn, eerst maar inkopen doen. We laden de auto vol, rijden wat rond, bekijken een aantal dingen en vragen her en der om een zeekaart. Voor we het weten is de dag voorbij. Het schip wordt klaar gemaakt voor vertrek. Van vier mannen op een oude Engelse Pilot Cutter krijg ik te horen dat ze onderweg de laatste twee dagen harde wind hebben gehad. Ik krijg van hen een adviesroute door: beter naar het noorden en dan naar Scorebysund. De fjord hier is ongerepter en gemakkelijker aan te lopen. Wel lopen we meer kans op ijs en dus moet ik goed op de icecharts kijken. Hun kaarten kopiëren is geen probleem.

18 juli 2016, Reykjavík
Nadat de havenmeester nog een weerbericht heeft uitgedraaid en een laatste ijskaart heeft gedownload, vertrekken we om kwart voor twaalf in de ochtend. We zitten de middag in de kuip en onze koers is op de Snæfellsjökull: een grote berg met eeuwige sneeuw. We zien hem al op 50 mijl, maar het lijkt een eeuwigheid alvorens we de berg ronden. Om 21.00 uur zijn we ter hoogte van de Kaap en wordt de golfslag grimmig: hoge, steile golven slaan te pletter tegen de romp van het schip. Hoewel we koers verleggen naar buiten duurt het tot 3.00 uur ’s nachts voordat het rustiger wordt. Het weer heeft nog meer verrassingen in petto: opkomende mist. We zien werkelijk geen hand voor ogen. Gelukkig weet ik uit te wijken voor een stip op de radar; naar later blijkt is het een zeiljacht.

Benieuwd naar het volledige logboek? U leest het in Nautique nummer 6, deze kunt u hier bestellen.

Foto: North-Line Yachts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>