Bouwe is back

Published on: 29 juni 2017

Filled Under: Nieuws, Volvo Ocean Race

Views: 670

Volvo Ocean Race veteraan Bouwe Bekking is terug in de race. Met deelname aan acht edities is hij de meest ervaren zeiler in de Volvo Ocean Race. Net als vorig jaar staat Bekking aan het roer van Team Brunel.

In de editie van 1985 – 86 stapte Bekking voor het eerst aan boord van een van de Volvo Ocean racers. Zijn debuut zeilde hij samen met zijn jeugdidool Dirk Nauta op Philips Innovator. Nauta is de schipper die hem met het Volvo Ocean Race virus besmette. Inmiddels heeft Bekking in deze race de meeste nautische mijlen van alle zeilers afgelegd en zit de race diep in zijn bloed. Speculaties over de geschiktheid vanwege de fitheid van deze oude rot deden de ronde. Echter heeft Team Brunel alle vertrouwen in Bekking, die veel winst kan halen uit zijn ervaring wat de “jonge honden” nog niet hebben.

December 8,2014. Leg 2 onboard Team Brunel. Bouwe Bekking

Leg 2 onboard Team Brunel. Bouwe Bekking

‘Het doel van ons team is om de volgende generatie te laten accelereren,’ laat Bekking in een reactie weten. ‘Wij winnen door ervaring en talent samen te brengen en zo kansen te creëren voor de volgende generatie.’ Eerder dit jaar zei Bekking: ‘In 2014-15 behaalden we een heel goed resultaat, waar ik trots op ben. Ik geloof echter dat we verdere stappen kunnen zetten, gebaseerd op de ervaring die we nu hebben met de One Design boot.’

Naast Bekking is de Nederlandse Carlo Huisman als teamlid bekendgemaakt. Huisman won samen met Emirates Team New Zealand de America’s Cup 2017. Vorige maand liet Huisman al aan Nautique weten interesse te hebben in een Volvo Ocean Race campagne. Toen dacht hij nog aan Team AkzoNobel: ‘Met Simeon Tienpont van Team AkzoNobel mee zou fantastisch zijn. Ik had de hoop al iets concreets te hebben, maar dat is nog niet gelukt. Of een volgende keer – wellicht met foilende boten de wereld rond.’ De foils blijven in de komende editie achterwege, maar zeker is dat Huisman aan boord zit van Team Brunel.

Tienpont enthousiast 

Zijn concurrent Simeon Tienpont is enthousiast over de aankondiging van nog een Nederlands team: ‘Het is fantastisch om een nieuw team in de Volvo Ocean Race te verwelkomen, vooral omdat het geleid wordt door een Nederlandse schipper. De Volvo Ocean Race en Nederland delen een rijke geschiedenis en het is geweldig om ons land te vertegenwoordigen, het enige land met twee schippers in de komende editie,’ aldus de schipper van team AkzoNobel. ‘Ik weet zeker dat op het water er genoeg rivaliteit zal zijn tussen Bouwe’s team en ons, en dat er veel Nederlandse kameraadschap zal zijn wanneer we aan wal zijn.’

Bouwe Bekking

Bekking eindigde tweemaal als tweede overall, maar de eindzege bleef tot nog toe net buiten bereik. Zijn eerste ervaring met ‘zo dichtbij en toch zo ver weg’ stamt uit zijn debuutrace in 1985-86 toen hij met Philips Innovator als tweede finishte. In 1993-94 deed hij met Winston mee, in 1997-98 met Merit Cup en vier jaar later met Amer Sports One.

Zijn eerste kans als schipper van een team kwam in 2005-06 met Movistar. Deze race kwam abrupt tot een einde toen Bouwe en zijn bemanning gedwongen waren om op de Atlantische Oceaan hun boot achter te laten.

Onverschrokken kwam hij terug om Telefónica Blue in 2008-09 naar een podiumplek te leiden. In de meest recente editie van 2014-15 voegde hij daar de tweede plaats van Team Brunel aan toe.

Deelnemers

Leg 7 naar Lissabon onboard Team Brunel. Dag 09. Team Brunel aan de leiding.

Leg 7 naar Lissabon onboard Team Brunel. Dag 09. Team Brunel aan de leiding.

Met nog vier maanden te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race 2017-18 is het startveld bijna vol. De overige, bevestigde teams zijn: team AkzoNobel (geschipperd door Simeon Tienpont), Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier), MAPFRE (Xabi Fernández), Vestas11th Hour Racing (Charlie Enright), Team Sun Hung Kai/Scallywag (David Witt) en Turn The Tide On Plastic (Dee Caffari)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>